Uncategorized

Documentarul "Biserici de lemn din România" are premiera astăzi

Biserici de lemn din România

Documentarul ‘Biserici de lemn din România’ are premiera astăzi la Cinema Muzeul Țăranului și pleacă apoi într-un turneu în țară și în afara țării.

Documentarul ‘Biserici de lemn din România’, cel mai recent proiect al Casei de Producție ‘East Movies’ are premiera astăzi, 9 martie, ora 18.15, la Cinema Muzeul Țăranului din București. Documentarul se va putea ulterior achiziționa în format DVD, împreună cu revista Historia si albumul ‘Lăcașuri din lemn. Biserici de sat din Sălaj’ din colectia Igloo Patrimoniu și va putea fi vizionat in diferite spații de proiecție din țară și din afara țării.

„În primii ani după revoluție au apărut în București și în alte localități, printre blocuri și mall-uri, în curțile cazărmilor și spitalelor, o serie de ‘biserici maramureșene’. A fost o soluție de moment, iscată din renașterea sinceră și spontană a spiritului religios, din penuria acută de lăcașuri de cult și din lipsa unor mijloace financiare consistente. Prezențe insolite în mediul urban, adevărate nuci în perete, s-au dovedit cel mai adesea inadecvate nevoilor reale. Cu toate acestea, vechile biserici de lemn pot constitui surse viabile pentru arhitectura contemporană. Pentru comunități restrânse — mirene sau monahale — în situri ce mai păstrează un contact real cu peisajul silvestru, se pot ridica biserici de lemn care să-și împlinească vocația. Nu imitații, nici reluări, ci transpuneri în registru modern ale valorilor esențiale. E un demers dificil, dar posibil, care presupune o cunoaștere temeinică a vechilor lăcașe, stăpânirea tehnicilor tradiționale și a tehnologiilor actuale de prelucrare a lemnului și, desigur, talent” susține Cristian Brăcăcescu — arhitect.

Documentarul își dorește să atragă atenția asupra unor manifestări culturale naționale, autentice, prea puțin mediatizate în acest moment. ‘Pentru mulți străini, România este o țară exotică, ce încă își păstrează tradițiile si obiceiurile, lucru care o face să fie autentică și plină de farmec. Ne dorim să transmitem acest lucru către toți cei care se vor uita la documentarul ‘Biserici de lemn din România.’ spune Kiki Vasilescu, regizorul documentarului.

Documentarul ‘Biserici de lemn din România’ are premiera (și singura proiecție într-un cinematograf bucureștean) astăzi, 9 martie, începând cu ora 18.15, la Cinema Muzeul Țăranului.

Premiera va fi urmată de o discuție despre bisericile de lemn — trecutul și viitorul acestora. Discuția va fi moderata de Ion Ioniță (redactor șef al revistei Historia), iar din panelul de discuție vor face parte arh. Raluca Munteanu (Fundatia Pro Patrimonio), arh. Francoise Pamfil (Igloo Media) și Kiki Vasilescu (regizor).

Parteneri pentru realizarea filmului documentar sunt AFCN, Muzeul Țăranului Român, Fundația ProPatrimonio, Ordinul Arhitecților din România, iar partenerii media sunt Agerpres, Radio Romania Cultural, Historia, Igloo Media, Cinemagia, Pagini Aurii și Cinema Muzeul Țăranului.Lasă un răspuns

Site creat de