De Vazut, Important

Doi artişti din Cluj au realizat pe o clădire din Franţa o pictură murală inspirată din opera lui Constantin Brâncuși

Doi artişti din Cluj au realizat pe o clădire din Franţa o pictură murală inspirată din opera lui Constantin Brâncuși

În 2021, Institutul Francez celebrează 30 de ani de existență la Cluj-Napoca, ceea ce înseamnă 30 de ani de cooperare franco-română.

Tot în 2021, orașele Cluj-Napoca și Nantes sărbătoresc 30 de ani de înfrățire. Pentru a marca într-o manieră simbolică și contemporană aceste aniversări, Institutul Francez din Cluj-Napoca a inițiat un proiect artistic inedit care reunește artiști stradali din Cluj-Napoca și din Nantes. Inspirați de tematica „Apropiați”, aceştia colaborează pentru a realiza un mural comun pe două ziduri, unul în fiecare oraș.  

Astfel, artiștii clujeni Kero și Ocu au fost invitați la Nantes la finalul lunii iulie pentru realizarea unei fresce XXL inspirate de opera sculptorului român Constantin Brâncuși pe fațada nord-estică a turnului Doubs, un bloc de 15 etaje și una dintre cele mai înalte construcții din cartierul Bellevue. La finalul lunii octombrie, artiştii din Nantes, de la Studioul Katra, vor veni la Cluj-Napoca să realizeze o pictură murală de mari dimensiuni pe strada Constanța.

Conceptul lucrării realizate de către Kero și Ocu la Nantes între 19 iulie și 9 august are ca punct de plecare interpretarea unui simbol arhaic românesc folosit de către Brâncuși în realizarea sculpturii „Coloana Infinitului”. Întreaga artă a sculptorului român formează un pod cultural franco-român și reprezintă punctul de plecare și inspirație în realizarea lucrării ce sărbătorește 30 de ani de înfrățire a orașelor Nantes și Cluj-Napoca.

Muralul are o prezență monumentală care te face să privești în sus, atât la propriu, cât și la figurat. Această mișcare sugerează ascensiunea spiritului către evoluție sau poate fi un simplu gest de trezire, de prezență. Din perspectivă metaforică, muralul poate fi privit ca și o scară care face legătura între planul terestru și cel divin. În aspirația omului către ceva superior se regăsesc și cele șapte trepte, reprezentate în desen de câte un personaj, care pot fi privite ca și cei șapte centri energetici ai omului, fiecare cu o parte luminoasă și una întunecată. Fiecare dintre cele 14 personaje este diferit, sugerând diversitatea dar și solidaritatea pe care locuitorii cartierului Bellevue le-au dorit prezente în lucrare.  Personajele sunt o selecție de arhetipuri atribuite unor părți de lumină, care ajută ființele să evolueze

„Prin această lucrare îmi doresc să reamintesc umanității valorile care ne ajută să trăim în armonie, indiferent cât de diferiți am fi unul față de celălalt. Înfrățirea dintre oameni, popoare și culturi se regăsește în natura vie a lucrurilor din calea evoluției. Acceptarea, împăcarea de sine și mai apoi cu ceilalți.” Kero

Scopul proiectului „Proches. Brisons les murs / Apropiați. Spargem zidurile” este de a reafirma importanța cooperării și a solidarității artistice, precum și puterea artei de a sparge barierele și de a consolida prietenia franco-română. De asemenea, este o oportunitate pentru a vorbi despre Europa în contextul următoarei președinții franceze a Consiliului Uniunii Europene.

Acest proiect artistic a fost precedat de o dezbatere  organizată de către Institutul Francez din Cluj-Napoca, cu ocazia Nopții ideilor, despre regenerarea urbană prin street art. Această discuție a implicat toți partenerii proiectului : artiștii (Kero și Studioul Katra), primăria Nantes, primăria Cluj-Napoca.

Proiect realizat de Institutul Francez din România la Cluj-Napoca, Asociația Launloc, Studio Katra, Primăria Cluj-Napoca, Primăria Nantes.

Doi artişti din Cluj au realizat pe o clădire din Franţa o pictură murală inspirată din opera lui Constantin Brâncuși
Doi artişti din Cluj au realizat pe o clădire din Franţa o pictură murală inspirată din opera lui Constantin Brâncuși 3

BIOGRAFIILE ARTIȘTILOR CLUJENI

KERO este unul dintre inițiatorii street art-ului și a graffiti-ului din România, care încearcă să găsească, în mod obsesiv, esența în formă. Stabilit de mulți ani la Cluj, se consideră, mai degrabă, un nomad, având un parcurs artistic neconvențional. Anii săi de rătăcire, când și-a dezvoltat pasiunea pentru simbolurile numerice și grafice ale ezoterismului, încă sunt elemente definitorii pentru stilul său, aducând o explozie plină de culoare în oraș prin lucrările sale murale monumentale.

OCU – În anii săi de practică, Ocu a explorat conceptul de înțelegere și iubire de sine prin diferite materiale și metode, de la pictură până la instalații mixed media. Pasionată de pictură încă din copilărie, cariera sa sub pseudonimul de Ocu a început în 2014. De atunci, ea dezvoltă un limbaj plin de culoare, bazat pe forme organice și modele interconectate. Fiind interesată de partea spirituală, lucrările sale artistice se situează la intersecția dintre suflet și spirit.

BIOGRAFIA ARTIȘTILOR NANTEZI

Studioul Katra este o agenție pluridisciplinară fondată în 2011, compusă din oameni creativi specializați în domeniile grafismului, produsului, picturii murale, designului de produs și a amenajării spațiului urban. Studioul oferă caracter cartierului prin fresce artistice, ateliere și instalații urbane.

Antoine GRIPAY: Coordonator și fondator Katra

După realizarea studiilor de management la Nantes apoi a studiilor de Design Strategic și Inovație la Londra, acesta a lansat Studioul Katra în 2011 la Nantes. Director de creație și design manager, pune în legătură creația artistică, realizarea tehnică și provocărilor strategice asociate proiectelor. Pasionat de arta urbană, Antoine Gripay creează povești de oraș și cartier prin realizarea de fresce care încununează măreția naturii.Lasă un răspuns

Site creat de