Social & Cultura, Important

Doi clujeni cu spirit de aventură vor traversa Africa într-o cursă caritabilă

transilvania 4 sierra leone

Doi clujeni antreprenori și cu spirit de aventură vor parcurge aproape​ 9000 km prin Africa, într-o misiune umanitară inedită​.

Participând la raliul Budapesta-Bamako, cea mai mare cursă de off-road din lume, Albert Deak și Cătălin Priscorniță își propun să echipeze mii de copii din Sierra Leone cu ghiozdane școlare, donate de copii din Transilvania.

Scopul acestei aventuri pe patru roți la tropice este donareaa câteva mii de ghiozdane școlare complet echipate cu materiale didactice pentru copii din Sierra Leone​-una din cele mai sărace țări din lume, cu lipsuri masive de materiale școlare, lucru care face ca peste 25% dintre copii să nu urmeze o formă de învățământ.

Sierra Leone e o țară ce abia și-a revenit acum ceva mai mult de un deceniu dintr-un sângeros război civil, ce a lăsat cicatrici adânci, în special în rândul copiilor. Firavul sistem de învățământ a fost pus la pământ, cu peste 1200 de școli distruse, și 67% din copii de vârstă școlară fără nici un fel de educație. Peste 25% dintre copii nu urmează vreo formă de învățământ, deși școala primară este gratuită și obligatorie, conform raportului UNICEF.

Acest lucru se datorează lipsurilorînsemnate, începând de la ghiozdane și materiale didactice​,până la clădiri adecvate pentru școli și personal calificat. Nu este neobișnuit ca patru sau cinci elevi să împartă o singură carte.

Cei doi vor lua startul pe 31 ianuarie de la Budapesta, în ceea ce se anunță a fi celmai lung, solicitant și aventuros traseu al cursei Budapesta-Bamako​, urmând o parte din vechile rute ale celebrului raliu Paris-Dakar.

”După săptămâni de planificări, am reușit să punem la punct toate detaliile tehnice și organizatorice ale cursei. Vom avea parte de un traseu plin de provocări și neprevăzut, ce ne va pune la încercare spiritul de echipă și coeziunea, dar și abilitățile tehnice și cunoștințele de navigație”​a declarat Deak Albert, bioenergoterapeut și antreprenor, pasionat de curse off-road și cu un impresionant palmares sportiv în curse de anduranță pe mai multe continente.

Ei se vor deplasa cu o maşină Toyota Land Cruiser HDJ80, alintată „Bestia”, cu un istoric bogat de trasee extreme, special echipată pentru expediţii în deşert. La finalul celor 9000 km, după o cursă de 17 zile în care se vor putea încrede doar în forțele proprii, vor ajunge lafinish în Freetown, capitala republicii Sierra Leone​,pe malul Atlanticului. Acolo vor fi distribuite comunităților locale donațiile aduse.

”Pe lângă spiritul de aventură, avem și o profundă motivație caritabilă. Printr-un program unic de mobilizare, ne propunem să echipăm mii de școlari din Sierra Leone cu ghiozdane pline cu materiale didactice, toate donate și pregătite de copii de aceleași vârste din orașele Transilvaniei”​a declarat Cătălin Priscorniță, antreprenor și CEO al grupului de firme Blitz, pasionat de trasee off-road, și cu multă experiență în decizii dificile și rezolvarea unor situații limită.

O astfel de expediţie necesităun efort financiar considerabil​,în jur de 30,000 euro, pentru acoperirea costurilor de echipamente, cheltuieli legate de transport, combustibil, reparații, materiale, precum și o doză mare de neprevăzut. Echipa Transilvania 4 Sierra Leone se bazează pe contribuții financiare din partea comunității de afaceri clujene pentru acoperirea costurilor logistice, precum și pe donații constând în ghiozdane din partea școlilor, angajaților din companii, și a tuturor persoanelor generoase.

Școlarii de la noi din țară, mai ales cei din zonele urbane, au privilegiul de a se bucura de un ghiozdan nou în fiecare an, dotat cu toate materialele didactice necesare: caiete, cărți, instrumente de scris, penare. Părinții grijulii se ocupă de copii lor să aibă tot ce e nevoie pentru începutul școlii.​A devenit chiar un mic ritual în multe orașe, în zilele premergătoare deschiderii anului școlar, ca viitorii elevi să facă cumpărăturile necesare împreună cu părinții.

Din păcate, sutede mii de copii din Sierra Leone nu au această bucurie la început de an școlar​.Nu au de unde să cumpere ghiozdane cu personaje preferate, ori caiete mirosind a hârtie proaspătă. Poate abia au câte un caiet-două, iar în loc de ghiozdan, le poartă legate cu sfoară. Poate și școala e improvizată într-o clădire nefolosită a satului. Ori poate nici nu există școală…

De multe ori pentru copiii noștri, ghiozdanele folosite anul trecut precum și materialele didactice rămase, sunt uitate ori puse la păstrare. De multe ori, școlarii noștri au prin dulăpioare caiete, ghiozdane, instrumente de scris, alte materiale școlare în bună stare, dar nefolosite. Uneori, din păcate, sunt chiar aruncate, pentru a face loc celor noi, din acest an.

Orice persoană ori instituție poate dona ghiozdane​, deoarece conținutul acestuia este la îndemâna oricui: ghiozdanul propriu-zis, rechizite școlare (caiete, pixuri, creioane, carioci, penare, liniare, radiere, etc.), jucării de dimensiuni reduse, un desen făcut de copil pentru prietenul său african, o scrisoare în limba engleza, ori o fotografie a copilului cu dedicatie.

Ghiozdanele vor fi colectate în centre accesibile​în Cluj-Napoca, dar și în alte orașe din Transilvania: Biroul Blitz Imobiliare, Cluj-Napoca Piata 1 Mai nr. 4-5; Biroul Blitz Imobiliare, Floresti, str Eroilor nr 21; Biroul Blitz Imobiliare, Brașov, str. Mihail Kogălniceanu nr. 15; Târgul de Crăciun, Cluj-Napoca, Piața Unirii (stand dedicat, începând cu 22 noiembrie 2019).

Echipa va asigura colectarea ghiozdanelor de la companiile și instituțiile ce vor sprijini proiectul.

În următoarea perioadă echipava mobiliza comunitatea locală​ printr-o largă rețea de parteneriate, pentru strângerea contribuțiilor financiare precum și a miilor de ghiozdane donate, până la finalul lunii decembrie 2019.

Haideți să-i ajutăm pe copiii din Sierra Leone să fie la fel ca și școlarii noștri!1 Comment

Lasă un răspuns

Site creat de