Social & Cultura, Important

Doi clujeni vor alerga peste 200 de kilometri pe crestele munților pentru copiii bolnavi din taberele Yuppi

f4ed1711 2772 425c 985d 84391ae2ae69

Doi clujeni vor parcurge în alergare, timp de 5 zile, peste 200 de kilometri pe munții Făgăraș și Bucegi, în beneficiul copiilor din taberele terapeutice Yuppi. Taberele de terapie prin experiență Yuppi sunt organizate în județul Mureș de o echipă clujeană, se desfășoară din 2011, iar în această vară vor găzdui gratuit peste 100 de copii.

Începând de duminică, 10 iulie, timp de 5 zile, Katona Alpár și Szénási Zoltán de la Clubul Sporturilor Montane Rupicapra vor parcurge în alergare 210 kilometri și 18.000 de metri diferență de nivel pozitivă. Campania inițiată de ei se numește “260.000 de pași pentru copiii cu diabet, boli oncologice și reumatice din Tabăra Yuppi”, iar doritorii au posibilitatea să doneze în beneficiul copiilor și adolescenților care participă la taberele Yuppi. Cei doi și-au stabilit suma-țintă la 26.000 de lei, sumă care ar acoperi costurile participării gratuite în tabără a 15 copii sau adolescenți.

Katona Alpár și Szénási Zoltán vor traversa creasta munților Făgăraș, de la vest la est, din Turnul Roșu până în Rudărița, apoi creasta Piatra Craiului și munții Bucegi – în total 120 de kilometri cu aproximativ 10.500 metri diferență de nivel pozitivă. După patru zile, cei doi vor ajunge la Salvamont Peștera, la centrul de concurs Bucegi 7500. Traseul concursului este de 90 de kilometri și 7.500 metri diferență de nivel pozitivă. Cei doi alergători vor ajunge în 17 iulie în tabăra Yuppi din Șăulia de Câmpie pentru a se întâlni cu participanții și organizatorii.

Alpár Katona are 34 de ani, este programator IT și membru al CSM Rupicapra. Sporturile montane pe care le practică în prezent sunt alpinism, ski-alpin, ski-alpinism, înot, ciclism, alergare montană. A inițiat tabere de cățărare pe stâncă, trekking și alpinism pentru tineri începători încă din 2004. Din 2011 a descoperit o nouă pasiune: alergarea montană. Szénási Zoltán are 35 de ani, este geograf și vicepreședinte al CSM Rupicapra. Sporturile pe care le practică în prezent sunt alpinism, ski alpin, ski-alpinism, înot, ciclism, alergare montană. A făcut ascensiuni pe trasee dificile din Alpi, Caucaz, Carpați. A lucrat ca ghid montan în munți înalți. Aleargă la maratoane montane din 2012 și astfel a participat la cele mai importante concursuri din țară.Asociaţia Mişcare de Tabără Yuppi, cu sediul în Cluj-Napoca, organizează începând din 2011 tabere de terapie prin experienţă la Şăulia de Câmpie, judeţul Mureş. Taberele Yuppi sunt adresate copiilor şi adolescenţilor diagnosticaţi cu diabet, artrită juvenilă şi boli oncologice. În cadrul taberelor, copiii şi adolescenţii sunt implicaţi în activităţi precum căţărare, călărit, caiac, tras cu arcul, lucru manual, fotografie, teatru, experienţe care îi ajută să-şi redescopere încrederea în sine şi le oferă resurse emoţionale esenţiale în lupta cu boala. Aceasta este, de altfel, pe scurt, esența terapiei prin experiență. În 2015, taberele au găzduit aproximativ 130 de copii proveniţi din 13 judeţe, susţinuţi de 100 de voluntari, iar în acest an vor participa în tabere peste 100 de copii și adolescenți. În prezent, Yuppi colaborează cu 35 de medici specialişti.

În 2016 se desfășoară trei tabere gratuite Yuppi: prima este în desfășurare (2-9 iulie) și este adresată copiilor și adolescenților (10-17 ani) cu boli oncologice și artrită juvenilă, a doua are loc între 16 și 23 iulie și este adresată copiilor (7-13 ani) cu diabet, respectiv a treia se desfășoară între 13 și 20 august și se adresează adolescenților (13-17 ani) cu diabet. Pentru ultimele două tabere se mai pot face înscrieri pe lista de așteptare scriind un email la camper@yuppicamp.ro cu nume, vârstă, oraș, date de contact. Termen-limită: 14 iulie pentru tabăra 2, 11 august pentru tabăra 3.Lasă un răspuns

Site creat de