Din Zona

Două biserici din patrimoniul Muzeului Etnografic vor fi restaurate

biserica cluj

Mihai Seplecan, Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, a semnat contractul de execuţie a lucrărilor la obiectivul de investiţii „Conservare-restaurare şi punere în valoare a bisericilor din lemn Petrindu şi Cizer”, proiect finanţat în cadrul Programului ”Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural”, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014.

Astfel, lucrările de conservare şi restaurare ale celor două biserici de lemn aflate în patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei – Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia”, vor fi executate de către firma S.C. EURAS S.R.L din Satu Mare, la un preţ de 2.703.330,13 lei fără TVA, conform ofertei depuse în cadrul licitaţiei aferente. Durata de execuţie a contractului de execuţie este de 9 luni, începând de la data emiterii ordinului de începere a de lucrărilor.

Sunt foarte încântat de faptul că vom reuşi să mărim zestrea de monumente istorice restaurate a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, astfel încât toţi vizitatorii care trec pragul acestui aşezământ muzeal să poată admira cele două biserici, a căror valoare istorică şi patrimonială este de necontestat” a declarat Mihai Seplecan.

Obiectivul general al proiectului este acela de punere în valoare a monumentelor istorice din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei – SecÈ›ia în aer liber, respectiv restaurarea È™i conservarea bisericilor din lemn Petrindu È™i Cizer, în vederea creÈ™terii atractivităÈ›ii turistice în judeÈ›ul Cluj È™i în Transilvania. Totodată, aceste două biserici vor fi redate ulterior circuitului turistic al patrimoniului cultural reabilitat din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei – Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia”.

Biserica din Cizer (Sălaj) este cunoscută şi drept Biserica lui Horea, deoarece a fost construită de acesta şi poartă semnătura conducătorului răscoalei ţărăneşti de la 1784 din Transilvania. Biserica, construită în anul 1773, reprezintă faza de maturitate a construcţiilor de lemn din România. Biserica din Petrindu (Sălaj) este o altă biserică deosebită, cu o pictură interioară realizată de Dimitrie Ispas în anul 1835, cunoscut drept unul dintre cei mai mari pictori de biserici din Transilvania.Lasă un răspuns

Site creat de