Din Zona

Două scandaluri sexuale celebre care au socat Europa Medievala

Daca ati crezut ca scandalurile sexuale sunt specifice lumii moderne, in care oamenii sunt mai libertini si sexul se vinde in diferite moduri (de la prostitutie, la angajari videochat), v-ati inselat. De exemplu, perioada medievala, desi a fost destul de conservatoare, a avut totusi parte de mai multe scandaluri sexuale celebre. Iata doua dintre ele:

1.Machiavelli, Da Vinci si „cutiile adevarului”

In anii 1400, conducatorii Florentei amplasau in oras mai multe cutii cunoscute sub denumirea de „cutii ale adevarului”. Locuitorii puteau scrie acuzatii anonime si le plasau in cutiile respective, urmand sa fie investigate de autoritati.

A fost o reteta care a dus la incurajarea barfelor si acuzatiilor. Chiar si Niccolo Machiavelli a fost obligat sa dea explicatii autoritatilor dupa ce a fost acuzat ca a sodomizat o prostituata pe nume La Riccia. In acea perioada, peste tot in Europa, inclusiv in Florenta, actele de sodomie erau pedepsite cu moartea. Chiar daca Machiavelli a negat acuzele, cel mai probabil acesta a mintit, tinand cont ca s-au gasit scrisori intre el si La Riccia.

Dar cel mai mare scandal sexual a aparut in anul 1476, cand mai multe acuzatii scrise i-au vizat pe Leonardo da Vinci si pe alte trei personalitati locale, care au fost acuzate ca au avut relatii sexuale cu un tanar de 17 ani numit Jacopo Saltarelli. In scurt timp, toata Florenta a fost cuprinsa de acest scandal, iar artistul a fost interogat de autoritati. Totusi, cercetarile au fost in cele din urma abandonate din lipsa de probe, iar scandalul nu a afectat prea mult cariera lui Leonardo.

2.Regele Angliei si relatia cu nora sa

Un alt mare scandal l-a vizat pe regele Henric al II-lea al Angliei, pe fiul sau, Richard Inima de Leu si pe Printesa Alys a Frantei. Casatoria dintre Alys si Richard fusese stabilita inca din copilaria celor doi. Astfel, Alys a fost trimis sa traiasca la palatul regal din Anglia de cand avea noua ani. Dar, chiar si dupa ce a implinit varsta de 16 ani, regele Henric al II-lea a refuzat sa il lase pe fiul sau sa se casatoreasca cu ea. In curand, zvonul ca batranul rege o luase pe printesa pentru a-i fi amanta a cuprins intreaga Anglie.

Papa l-a amenintat pe Henric ca il va excomunica daca nu il lasa pe Richard sa se casatoreasca cu Alys. Atunci,  Regele Ludovic al Frantei a cerut fie o casatorie, fie ca fiica sa sa se intoarca acasa. Henric a fost de acord, dar nu a precizat o data anume la care va avea loc casatoria. Unii istorici au mers mai departe, sustinand ca Richard Inima de Leu avea relatii sexuale cu fratele Printesei Alys, Phillip. In orice caz, Richard a refuzat sa se casatoreasca cu Alys dupa ce tatal sau a murit, pretinzand ca ea avusese deja un copil cu batranul rege Henric.Lasă un răspuns

Site creat de