Social & Cultura, Din Zona

Duminică are loc obiceiul „Împănatul boului” la Batin (Cluj)

impanatul boului

Centrul Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură subordonată Consiliului Judeţean Cluj, împreună cu Primăria Unguraş, îi invită pe iubitorii tradiţiilor de Rusalii la Batin, judeţul Cluj, pentru a lua parte la obiceiul „Împănatul boului”.

Întâlnit doar în Transilvania, acest obicei ţine de tradiţia agrară şi de fertilitate şi constă în desfăşurarea unei adevărate procesiuni pe uliţele satului, având în centru un bou sau o pereche de boi, împodobiţi cu frunze, flori şi panglici colorate.

Manifestarea va avea loc la Batin duminică, 4 iunie. După slujba de la biserică, preotul, împreună cu credincioşii, vor merge într-un capăt al satului, unde va fi oficiată o slujbă de sfinţire a holdelor. Apoi, de la ora 14:00, se va desfăşura obiceiul propriu-zis, când un bou va fi împodobit cu flori şi spice de grâu. După acest moment, alaiul format din fete şi feciori va purta „boul înstruţat” pe uliţele satului. Acest ceremonial se organiza cu scopul de a aduce noroc, belşug şi sănătate oamenilor şi pământului.

Manifestarea va continua de la ora 16:00 cu un spectacol folcloric ce va avea loc la căminul cultural din Batin. Pe scenă vor urca interpreţii Elena Rus, Adelina Sighiartău, Georgiana Lobonţ, Ciprian Picovici, Zina Doboş, alături de Ansamblul „Someşana Dej” – instructori coregrafi Lucian şi Reghina Tecar, coordonator artistic Doina Sima şi Ansamblul studenţesc „Mugurelul” al Universităţii Babeş-Bolyai, instructori coregrafi Paul şi Alina Remeş.

Sărbătoarea se va încheia cu un joc tradiţional în acompaniamentul tarafului „Trio Ardealul” condus de Viorel Pop de la Fizeş.

 Lasă un răspuns

Site creat de