Durerile de spate sunt unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii ajung la medic de urgență sau apelează la concediu medical ori zile libere. La nivel mondial, netratate, aceste dureri se cronicizează, motiv pentru care se pot transforma într-o dizabilitate pe termen lung sau scurt.
Practic, toți oamenii experimentează, măcar o dată-n viață, un episod de durere de spate, care nu sunt neapărat o afecțiune în sine, ci mai degrabă un simptom, o formă de manifestare a altei boli. Poate trece cu sau fără tratament, dar de cele mai multe ori reapare, dat fiind că nu este înlăturată cauza.
Ce este, de fapt, durerea de spate?
Spatele este compus dintr-o structură complexă de mușchi, ligamente, tendoane, articulații și oase, care susțin coloana dreaptă și permit deplasarea și mobilitatea trunchiului. Durerea de spate reapare în orice regiune, putând fi: durere cervicală, toracală, lombară sau sacrală. Cele mai frecvente sunt durerile lombare, pentru care se recomandă purtarea unor corsete lombare, din cauza faptului că astfel sunt susținute cea mai mare parte a greutății din partea superioară a corpului.
Pe măsura înaintării în vârstă, structurile coloanei vertebrale, articulațiile, discurile și ligamentele trec printr-un proces de uzură. Coloana rămâne puternică, dar spatele devine mai rigid, suferă deformări, iar mobilitatea scade.
Cauzele durerilor de spate
Există mai multe cauze care pot cauza durerile de spate. Principalul indicator este durata și intensitatea acestora. Durerea poate apărea brusc, cu cel mult 6 săptămâni înainte de prezentarea la medic și poate fi cauzată de un traumatism, de ridicarea unor obiecte grele sau de mișcări realizate în mod greșit.
Dacă durerile persistă mai mult de 3 luni este considerată durere cronică, ce trebuie neapărat investigată. Suferința cronică este mai puțin frecventă decât cea acută, deci poate fi un simptom pentru alte boli ce trebuie diagnosticate.
Cauzele durerii de spate la locul de muncă
Spatele este supus unui stres muscular continuu, dar sunt și diverse activități profesionale care pot fi factori declanșatori sau să întrețină durerea. Ridicarea și transportul de greutăți, împingerea sau tragerea incorectă poate atrage durerile de spate. Șofatul pentru perioadele lungi de timp, poziția incorectă la birou, poziția aplecată sau în care este necesar statul în picioare duc la instalarea durerii cronice și oboseala musculară.
Afecțiunile musculo-scheletice sunt cea mai frecventă problemă de sănătate legată de muncă în Europa. ¼ dintre lucrătorii din UE acuză dureri de spate și ¼ dintre aceștia au, în plus, și dureri musculare.
Când este necesar să mergi la medic?
În general, varianta acută se ameliorează în câteva zile și trece în câteva săptămâni, fără un tratament medicamentos, doar cu odihnă și menajarea zonei. Prezentarea la medic este o urgență în cazul după căderi sau loviri asociate cu o traumă severă, senzații de amorțeală sau durere în picioare.
Pentru tratarea durerii sunt recomandate și medicamentele, precum antiinflamatorii nesteroidiene, în doze uzuale, cum este ibuprofenul. De asemenea, compresele fierbinți sau gheața pot reduce durerea.