Social & Cultura

Efectul unui buchet de flori

flori

De ce dăruim flori? Din dragoste, din interes, pentru că știm că acestea provoacă emoții pozitive, iar cei care le primesc devin mai buni, mai blânzi, mai calzi. Psihologii au studiat influența florilor asupra oamenilor și au ajuns la câteva concluzii foarte interesante.

Un studiu la care au participat doar femei, a comparat efectul pe care îl provoacă primirea unui buchet de flori, a unui coș cu fructe sau a unor lumânări aprinse. Femeile care au primit flori, au afișat in primele 5 secunde, în proporție de 100%,  un zâmbet autentic, zâmbet Duchenne,  ușor de recunoscut și de deosebit de zâmbetul forțat. Cele care au primit fructe, au zâmbit în proporție mai mică cu 10%,  iar la lumânări au reacționat pozitiv  și mai puține. Deasemenea s-a testat starea de bine a participantelor la studiu după două zile de la primirea cadourilor și s-a constatat că cele care au primit flori sunt mai fericite. Florile devin un stimulent, nu influențează doar pe moment, au efecte secundare asupra stării de spirit.

Printr-un alt studiu, la care au participat și bărbați s-a dovedit că florile, mai mult decât un stilou de exemplu, îmbunătățesc comportamentele sociale: nevoia de apropiere, nevoia de a iniția o conversație. Mai mult decât atât, personele care doar au văzut florile, fără să li se ofere una și lor, au exprimat dezamăgire, unele chiar au cerut să primească și ele.

Cercetătorii au arătat deasemenea că primirea unui buchet de flori influențează nu doar emoțiile pozitive, comportamentele sociale, ci și pe cele cognitive, în special memoria episodică, care se îmbunătățește odată cu numărul de buchete primite în timp. Un studiu la care au participat persoane vârstnice, care se știe în general sunt mai deprimate , a reușit să dovedească acest lucru. Participanții au fost intervievați înainte de a primi florile, li s-a recomandat să țină un jurnal pe parcursul celor 2 săptămani cât a durat studiul, au răspuns la întrebări prin care li s-a testat memoria episodică. O parte dintre ei au primit flori doar la început, alții au mai primit un buchet după o săptămană, iar al treilea grup a primit flori, doar la finalul studiului.

De ce florile ne influențează starea de spirit, comportamentele și cognițiile? Există 3 explicații: asociațiile simple, învățate, a florilor cu evenimente sociale pozitive, asocierea florilor cu semințe, fructe, alimente, care are legătură cu hrănirea, supraviețuirea speciei, iar cea de a treia ipoteză este că diferitele elementele senzoriale ale florilor se combină, pentru a afecta în mod direct starea de spirit. Florile determină raspunsuri psihologice pozitive, acestea acționeză prin multiplele canale senzoriale, devin „super-stimuli” prin: simetria vizuală, culoarea, mirosul, si feromoni.       

Oamenii preferă simetria, preferă anumite culori, anumite parfumuri, motiv pentru care vă recomand să dăruiți  buchete mixte, cu flori diverse, multicolore ca să fiți cat mai aproapte de satisfacerea preferințelor celei care îl primește. Aveți grijă să fie proaspete, nu dăruiți buchete făcute de florar, puneți voi mâna și alegeți fiecare floare. Nu e nevoie de ambalaj, doar de un zâmbet sincer, pe care dacă nu îl aveți de la început, din cauza emoțiilor J, îl veți împrumuta cu siguranță de la cea care primește buchetul, zambetul Duchenne e molipsitor.

Un mesaj pentru femei „Oricâte flori ați primi, dăruiți-vă și voi una. Stiți cel mai bine ce culoare, ce miros și ce formă vă place. La mulți ani!”

 


 Consilier pentru dezvoltare personală, Magdalena Rus, tel.0736281810, www.magdalenarus.ro


Lasă un răspuns

Site creat de