Politic

Elena Georgescu a preluat funcția de secretar de stat pentru afaceri europene

elena georgescu

În noua sa calitate, Elena Georgescu va coordona activitatea legată de preluarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, în perioada iulie – decembrie 2019.

Pentru dosarele de pe agenda europeană de care este responsabil, Ministerul Finanțelor Publice, prin noul secretar de stat, va avea responsabilitatea gestionării curente a agendei europene la nivelul formațiunilor sectoriale ale Consiliului (Consiliul ECOFIN, Coreper și grupuri de lucru). De asemenea, va conduce dialogul cu celelalte instituții europene pe domeniile Ministerului Finanțelor Publice – Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European – în cadrul procesului decizional, va fi responsabil de organizarea reuniunilor informale în România (ministeriale, la nivel de înalți funcționari, secretari de stat, directori generali, grupuri de lucru etc.) și a conferințelor dedicate priorităților specifice sau a unor evenimente culturale de promovare a României (inclusiv la Bruxelles și în statele membre).

Elena Georgescu are o experiență de 16 ani în Ministerul Finanțelor Publice. A început ca expert debutant în cadrul Direcției generale de armonizare legislativă și integrare europeană. A avansat treptat în funcțiile de expert principal, consilier superior și șef serviciu, iar în 2009 ajunge la conducerea Direcției generale de pregătire ECOFIN și asistență comunitară, mai întâi ca director general adjunct și, ulterior, ca director general.

Ca activitate gestionată, Elena Georgescu a participat la procesul de aderare a României la Uniunea Europeană și la cel de monitorizare a implementării proiectelor PHARE în domeniul Ministerului Finanțelor Publice.

A coordonat pe parcursul a șapte ani domeniul afacerilor europene, pregătirea participării la reuniunile Consiliului ECOFIN și Programul de cooperare elvețiano – român. De asemenea, a gestionat elementele de mandat pentru participarea la grupurile de lucru/comitetele de la nivelul Consiliului și Comisiei Europene în domeniile bugetul european,  impozitare, servicii financiare, contabilitate și audit, cât si pregătirea mandatelor pentru participarea la reuniunile Comitetului Economic și Financiar și Comitetului de Politică Economică.

Astfel, a urmărit constant susținerea intereselor naționale în negocierile la nivel european și a promovat inițiativele României din domeniul finanțelor în forumurile decizionale europene relevante.

În același timp, echipa coordonată de Elena Georgescu a reușit să contracteze în termen 100% din fondurile alocate României în cadrul asistenței financiare nerambursabile elvețiene.

 Lasă un răspuns

Site creat de