Social & Cultura

Elena Szervanczius, cea mai indragita pictorita din Dej, a plecat intre ingeri

pictura5

Szervanczius Elena, cea mai respectata si cunoscuta pictorita din Dej a trecut in nefiinta astzi, la varsta de 83 de ani. Elena Szervanczius s-a nascut la 10 mai 1932 in localitatea Galgau din Salaj si a urmat scoala primara in localitatea natala, dupa care si-a continuat liceul in Dej.

Indragita artista plastica a urmat studiile superioare la Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, sectia pictura, absolvind in promotia 1958. Activitatea profesionala s-a desfasurat-o la mai multe scoli din Dej unde a desfasurat o sustinuta activitate de creatie artistica si expozitionala, punand intotdeauna pe primul plan marea ei iubire: pictura. “Doamna Szervanczius”, asa cum o cunosteau majoritatea dejenilor si-a inceput activitatea expozitionala inca din anul 1963, participand la  Pictură şi grafică, la Galeria Fondului Plastic din Cluj-Napoca (1963). In acelasi an, a participat cu lucrari si la Pictură şi grafică, la Muzeul de Istorie Dej, iar doi ani mai tarziu, la Reghin. In 1967, vizitatorii Galeriei Fondului Plastic din Cluj-Napoca erau incantati de lucrarile doamnei Szervanczius, dar locurile unde picturile acesteia au fost expuse pot fi enumerate la nesfarsit.  A participat la mai multe expoziţii de grup organizate la Dej, Cluj-Napoca şi Bucureşt dar si la Saloane republicane şi expoziţii omagiale, la Bucureşti şi Cluj-Napoca. Lucrări ale artistei sunt prezente în colecţiile de artă din România, Franţa, Germania, Austria, Ungaria, SUA, precum şi în muzee de artă, conform informatiilor furnizate de Costantin Albinetz.

“Intre motivele de inspiratie intilnim florile, peisajele de iarna ,compozitiile….Caracteristica dominanta a pinzelor sale este delicatetea” spunea in 1999 jurnalistul Dorin Petrisor despre lucrarile doamnei  Szervanczius.
“Structura armonica a imaginii, culoarea in tonuri pretioase, pusa reticent,contrastul dozat cu eleganta, fructul ferm care stabilizeaza elementele – sunt doar suportul trairii sale poetice pe care ne-am permite s-o definim ca “stare de suflet”…Personajul principal al imaginii este fara indoiala lumina care iradiaza si ordoneaza contrapunctic imaginea….nu se lasa furata de pitoresc,.fiecare imagine vadind puterea,energia,coerenta,autenticitatea trairii”, declara in 1994, Alexandra Rus. 

Elena Szervanczius nu rata nicio ocazie de a iesi in natura si a transpune pe panza ceea ce vedea, din pensula dansei nascandu-se adevarate opere de arta cu peisaje din jurul Dejului.



Lasă un răspuns

Site creat de