IT, Important

Elevii de liceu din Cluj-Napoca dezvoltă aplicaţiile viitorului (FOTO)

Elevii de liceu din Cluj-Napoca dezvoltă aplicaţiile viitorului

Au trecut șapte luni de când a început a treia ediție a programului de educație practică “Descoperă-ţi pasiunea în IT”, în care 120 de elevi de liceu din Cluj au fost încurajați să gândească inovativ, să-și asume roluri și responsabilități muncind în echipă la dezvoltarea unor aplicații software reale, adică să experimenteze, after school, viața în pantofi de IT-ist. Iar rezultatele muncii lor sunt uimitoare.

Mentoraţi de developeri ai companiilor de IT partenere, elevii au încheiat cu brio programul – au creat aplicații viabile care-ți udă florile când nu ești acasă, compară prețurile de la raft cu cele de la casa de marcat în magazine și te ajută să gătești, oferindu-ți rețete în funcție de ingredientele pe care le ai în casă.

Dacă la începutul programului tot ce aveau în comun era vârsta și curiozitatea pentru IT, pe parcursul celor 7 luni, cei 120 de elevi au format 23 de echipe, au intrat în contact direct cu mediul de lucru într-o companie IT și, îndrumați de mentori cu experiență, au învățat ce înseamnă project management și au dezvoltat aplicații viabile extrem de utile. Rezultatele muncii lor le-au prezentat într-un concurs de proiecte ce au fost înscrise într-un concurs jurizat de profesori universitari și reprezentanți ai celor mai importante firme de IT din România, care i-au susținut și ajutat pe tot parcursul. Pe scurt, munca lor a ajuns la un final uimitor: au gândit și dezvoltat aplicații futuriste care ar putea să ne schimbe tuturor viitorul.

Tünde Csilla Fulop, COO/ ArtSoft Consult, și membru în comisia de jurizare a proiectelor spune că a fost impresionată de ideile inovative, implementarea și prezentarea lor, dar mai ales de autenticitatea emoțiilor și entuziasmul elevilor și mentorilor: “Sunt sigură că mulți elevi au îndrăgit programul DpIT și se vor implica şi la edițiile viitoare. Sper să îmbrățișeze o carieră în IT și să ne revedem în cadrul programelor de internship. Le doresc tuturor să continue să-și perfecționeze ideea de proiect şi să o transforme într-un produs de succes”, declară aceasta.  

Și reprezentanții NetMatch, firma ce se susține activ educația tinerilor în IT pentru al doilea an consecutiv, spun că își doresc ca în viitor să continue să ajute cât mai mulți tineri pe drumul lor spre performanță în acest domeniu.

La a doua experiență ca membru al juriului, am avut ocazia să asist la 23 de prezentări frumoase, interesante, creative, de bună calitate, pline de emoții pentru elevi, dar și pentru mentori. Dacă anul trecut a fost în mare parte o surpriză pentru mine această competiție, anul acesta am avut așteptări mari: dar și acestea au fost depășite.

Se simte experiența acumulată de către organizatori, mentori, elevi…juriu. E minunat să descoperi că adolescenții pasionați de programare au învățat cum să își prezinte și reprezinte munca, să muncească împreună în echipă, să gândească un business plan, fiind foarte dornici să răspundă întrebărilor adresate de membrii juriului, mândri de muncă lor. Sunt încântată să văd o evoluție frumoasă a programului, mai multe licee implicate, mai multe companii din domeniul IT implicate, mentori cu experiență și nu în ultimul rând elevi cu experiență.”, declară Simona Godja, Project Manager / NetMatch și membru în juriu.

„Descoperă-ți pasiunea în IT” e programul de practică și mentorat ce crede în necesitatea de a investi în dezvoltarea unei generații de tineri conștienti că reușitele sunt rezultatul muncii în echipă, capabili să creeze produse viabile și inovative. Programul cuprinde sesiuni de practică și mentorat, workshop-uri şi training-uri, concursuri și expoziții care să ajute tinerii să transforme o simplă idee într-un proiect şi mai departe, într-un model de business.

Ne-a plăcut de la început ideea acestui program și ne-am bucurat că am reușit să participăm cu două echipe de mentori. A fost o experiență de învățare reciprocă, noi i-am îndrumat din punct de vedere tehnic, le-am prezentat tehnologii și metodologii noi, le-am arătat cum să lucreze în echipă, iar ei ne-au învățat că pasiunea nu ține cont de vârsta, că dacă îți place ceva îți găsești energia și timpul să duci la bun sfârșit ceea ce îți propui. Îi felicitam pe toți cei implicați în acest program și cu drag ne gândim la edițiile viitoare”, spune Andreea Misaras, Learning&Development Partner la Betfair România Development.

Joi, 26 octombrie 2017, începând cu ora 16:00, în Aula Magna din cadrul FSEGA Cluj-Napoca, orice vizitator poate testa aplicaţiile realizate de cele 23 de echipe de elevi participante în ediţia a 3-a a programului de educație practică “Descoperă-ţi pasiunea în IT”. Expoziţia de proiecte dpIT va fi urmată de Festivitatea de încheiere, în cadrul căreia se vor acorda diplomele de absolvire a programului și premiile pentru cele mai bune aplicaţii.



Lasă un răspuns

Site creat de