Timp liber

ESTE FILM, primul festival de film european al Sibiului

ESTE FILM

Mereu surprinzătoare, cinematografia europeană lasă deoparte fardurile și clișeele și ‘atacă’ subiecte provocatoare, experimentează la capitolul imagine, își asumă riscuri. Cinema-ul european ne amintește că filmul e un produs artistic, nu doar divertisment pe bandă rulantă. Un festival propriu de film european ESTE ceea ce unei foste capitale culturale europene îi lipsea… până acum.

ESTE FILM Festival aduce la Sibiu peste 30 de proiectii de film european, în perioada 24 — 27 martie, în 3 locatii: Aula Magna—Biblioteca Universității Lucian Blaga, Librăria Habitus și St. Andrews Scottish Pub.

Festivalul propune patru secțiuni dedicate promovării celor mai bune filme europene lansate în ultimii doi ani, dar și alte producții care s-au remarcat de-a lungul anilor.

Best of Europe — secțiunea principală a festivalului cuprinde cele mai bune filme lansate în ultimul an în Europa. Selecția se realizează în funcție de palmaresul acestor filme în cadrul festivalurilor importante de gen. Din acestă secțiune fac parte mult premiatul Youth; AMY — documentarul care a câstigat Oscarul anul acesta; Dheepan — câștigător al premiului Palme d’Or în 2015 sau Winter Sleep (Somn de iarnă), câștigătorul Palme d’Or din 2014.

Secțiunea Film Românesc își dorește să pună în valoare cele mai noi productii românesti. În deschiderea festivalului, proiectia filmului Ilegitim va avea loc în prezenta regizorului Adrian Sitaru si a echipei. Orizont, o adaptare a nuvelei ‘Moara cu noroc’ a lui Ioan Slavici, aduce povestea într-un cadru contemporan și o atmosferă de thriller. Muntele magic este un film de animație în regia Ancăi Damian, cea care a realizat și’ Crulic—Drumul spre dincolo’ și reprezintă, conform spuselor regizoarei, a doua parte a unei plănuite trilogii despre eroism. De neratat este si Comoara, un film cu o poveste spusă incredibil de regizorul Corneliu Porumboiu, câștigător la Cannes al premiului’ Un Certain Talent’ pentru acest film.

În Frame se concentrează, anul acesta, pe filmul maghiar, care ne fascinează cu subiecte reale urmărite de aproape. Sâmbătă, Son of Saul, câștigător al unui Oscar în 2016 pentru’ Cel mai bun film străin’, rulează la Aula Magna a Bibliotecii Universității Lucian Blaga. Tot în acestă categorie vor putea fi urmărite scurtmetraje ale aceluiasi regizor, Laszlo Nemes, iar duminică, la Librăria Habitus, va rula un film de referință în cinematografia maghiară—Calul din Torino, al lui Bela Tarr.

Secțiunea Experiențe propune publicului sibian un maraton al trilogiei Millennium—ecranizările suedeze ale cărților lui Stieg Larsson. Festivalul propune, de asemenea, un mod inedit de a vedea un set de scurtmetraje regizate de Radu Jude si Bogdan Mureșanu. În cazul acesta, aude cine nu vede, vede cine nu aude.

Biletele pot fi cumpărate de la Librăria Habitus, de luni până sâmbătă, între orele 10.00 și 20.00, și înainte de fiecare proiecție, în limita locurilor disponibile. Prețul unui bilet este 10 lei, excepție face maratonul trilogiei Millennium, pentru care prețul unui bilet a fost stabilit la 20 lei.Lasă un răspuns

Site creat de