Din Zona

Este meseria de electrician potrivita pentru tine?

poza cluju.ro

Poate ca esti inca elev la liceu si te gandesti la cariera ta profesionala sau poate ai deja o slujba dar cauti o schimbare. Sau pur si simplu poate ca ti-ai dorit mereu sa devii electrician dar nu esti sigur daca este o meserie profitabila. Te intrebi daca se merita sa devii electrician? Nu stii daca este alegerea cea mai buna pentru cariera ta?

Raspunsul nostru este „da”, insa ramane de vazut inainte daca esti facut pentru o astfel de meserie. Iata cateva intrebari de care trebuie sa tii cont inainte de a te inscrie la cursuri de electrician.

Poti lucra in echipa?

Multi oameni sunt surprinsi sa afle ca munca de electrician implica interactiunea cu mai multe persoane. In primul rand, inca din primele zile in calitatea de cursant sau ucenic, la cursurile de calificare, vei fi nevoit sa inveti de la cei din jurul tau. In timpul perioadei de practica, vei lucra in echipa cu alti electricieni si nu numai. Apoi, odata ce vei obtine dreptul de a profesa, vei putea la randul tau sa ii inveti pe altii, fiind obligat permanent sa interactionezi cu altii.

Bineinteles ca vor fi mai multe situatii in care te vei deplasa singur la o lucrare si vei executa totul singur, dar, in general, in aceasta meserie exista multa interactiune. Daca poti lucra bine cu ceilalti, vei putea fi un bun electrician.

Sunteti sanatosi din punct de vedere fizic?

Aceasta profesie necesita destul efort intelectual, dar, conditia fizica este, de asemenea, importanta pentru aceasta meserie. Veti folosi lopeti pentru a sapa santuri pentru cabluri, veti folosi si veti nevoit sa va catarati pe schele si scari. Veti fi nevoit sa lucrati in spatii strimte, locuri sau colturi greu accesibile. Nu trebuie sa fii culturist sau un sportiv de performanta, dar ai totusi nevoie de oarecare pregatire fizica pentru a fi eficient.

Sigur ca exista si exceptii. Sunt o multime de electricieni de 40 de ani sau chiar 60 de ani, care nu par foarte in forma dar isi fac bine treaba. De obicei, acestia au in spate o vasta experienta, ceea ce nu este cazul unui incepator. Cu cat sunteti mai disponibil din punct de vedere fizic, cu atat veti avea mai multe comenzi.

Aveti vederea buna?

Daca purtati ochelari si reusiti sa lucrati cu ei, totul este ok. Singura problema apare daca suferiti de Discromatopsie.

Discromatopsia este incapacitatea de a distinge anumite culori – de obicei rosul si verdele. Este o problema medicala care afecteaza pana la 8% din populatia masculina. Pentru ca majoritatea cablurilor de electricitate sunt colorate, incapacitatea de a distinge culorile duce la erori de cablare, iar acestea pot provoca deteriorarea locuintelor, electrocutare sau chiar moartea.

Altfel spus, daca suferiti de Discromatopsie, meseria de electrician nu este cea mai indicata.Lasă un răspuns

Site creat de