Evaluarea psihometrica si aptitudinala in prezent, este inclusa in procesul de recrutare, avand rolul de a evidentia daca un candidat detine abilitatile, aptitudinile si atitudinea potrivita, pentru a indeplini cu succes cerintele locului de munca vizat. Un studiu realizat anul acesta si la nivelul judetului Cluj, arata ca s-a inregistrat o crestere considerabila in randul companiilor, care au apelat la aceast proces de evaluare atunci cand au dorit sa angajeze personal specializat.
Aducem in atentia Dvs. ca eveluarea psihometrica si aptitudinala la angajare, conform legislatiei, este obligatorie doar pentru anumite meserii si profesii, cum ar fi: personal cu functie de decizie, cadre didactice, personal sanitar superior, munca la inaltime, munca in conditii de zgomot,munca in conditii de izolare, lucru in tura de noapte, cetatenii straini care lucreaza pe teritoriul Romaniei, angajatii care conduc autovehicule de serviciu sau personale in interesul firmei si in timpul orelor de serviciu sau se deplaseaza cu acestea intre locul de munca si domiciliu etc. Recurgerea la centre de evaluare psihometrica si aptitudinala a inceput sa ia amploare incepand cu instalarea crizei economice in Romania, cand din ce in ce mai multe corporatii au apelat la aceasta procedura desfasurata in procesul de recrutare.
„Ca specialist in resurse umane, consider ca performanta si comportamentul unui candidat la viitorul loc de munca intra sub incidenta psihologiei industrial-organizationale, adica a acelei ramuri a stiintelor comportamentale care descrie, explica si previzioneaza modificarea comportamentului in situatii de munca. Variabilele psihologice, influenteaza aceasta performanta, iar acestea sunt masurate prin testele psihologice”, a precizat Madalina Buza, Human Resources Project Manager Inspire Human Resources, Cluj.
In prezent s-a constatat ca exista un interes tot mai mare in utilizarea evaluarii pshiologice la angajare. „Statisticiile actuale, fata de cele din anul 2007, arata ca evaluarea psihologica a devenit un ajutor in decizia angajatorului in procesul de recrutare. Astfel prezenta evaluarilor psihometrica si aptitudinala, in cadrul proceselor de recrutare, a crescut in ultimii ani tinzand catre un procent de 80% in cazul posturilor specializate sau a celor de management. Pentru profesionistul de resurse umane sau pentru managerul ocupat, care doreste sa ia cat mai repede o decizie, rezultatele testului psihologic constituie intotdeauna o informatie binevenita si de neinlocuit prin alte mijloace. Testarea psihologica ajuta de asemenea si la intocmirea unui plan de cariera si a cunoasterii punctelor forte ce pot fi dezvoltate pe viitor.”, mai declara managerul de proiect al Inspire Human Resources.
Inspire Human Resources ofera servicii profesioniste de resurse umane pe piata muncii din Transilvania, avand trei directii importante de actiune: consultanta, assessment center, recrutare si selectie de personal.