Important, Liceu

Experimentul unei echipe de elevi din Cluj-Napoca va rula la bordul Stației Spațiale Internaționale

astro pi

Echipa de elevi „Cosmos Dream” a Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca s-a calificat în faza finală a competiției spațiale „Astro Pi”, organizată de Agenția Spațială Europeană și promovată în țara noastră de ESERO România, Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială.

Potrivit unui comunicat al Agenției Spațiale Române, experimentul elevilor clujeni, alături de coduri ale unor echipe din alte 12 țări membre ale ESA, au fost selectate, din peste 180 de candidaturi, după două faze preliminare.

Provocarea lansată tuturor elevilor europeni cu vârsta de până la 16 ani a fost de a proiecta un experiment științific care poate fi rulat folosind senzorii Astro Pi ai unui computer aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale și de a scrie codul cu care Astro Pi trebuie programat pentru a executa acest experiment.

Codurile echipelor calificate, odată transmise către Stația Spațială Internațională, rulează pe computerul Astro Pi aflat pe modulul Columbus. Pe 15 mai, rezultatele experimentelor vor fi publicate, iar astronautul Thomas Pesquet le va comenta de pe orbită. Datele colectate în spațiul cosmic vor fi descărcate și trimise spre Terra, unde vor fi apoi analizate de echipele participante„, arată comunicatul.

Alături de clujeni s-au mai calificat în finală alte patru echipe de elevi romani.Lasă un răspuns

Site creat de