Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca organizează în perioada 22 – 30 iunie 2017 expoziţia “Grădina cu îngeri” aparţinând artistei Silvia Radu, sculptor şi pictor deopotrivă, personalitate de prim rang a artei plastice românești.
Prezentată în anul 2006 în Sala Domnişoara Pogany, de la etajul I al Teatrului Naţional din Bucureşti, iar mai apoi în anul 2013 la Centrul Cultural „Palatele Brâncoveneşti“ din Mogoşoaia, expoziţia “Grădina cu îngeri” aparţinând artistei Silvia Radu poposeşte zilele acestea la Cluj, în sălile Galeriei Casa Matei, invitându-i pe vizitatori să se bucure, deoarece, potrivit artistei „Suntem creştini şi mi se pare că acesta este cel mai bun motiv să ne bucurăm“.
Retrospectiva de la Casa Matei, ce conţine atât lucrări de pictură, cât şi de sculptură, delimitează un parcurs artistic de peste 50 de ani, descrie o cale „pe care, în plastică şi în viaţă, artista a descoperit-o, o parcurge şi o împlineşte, prin mărturia ei de creştin autentic“ (Doina Mândru).
Referindu-se la aceeaşi „Grădină cu îngeri”, regretatul academician Dan Hăulică spunea: „Această artă a Silviei Radu ni se dăruie fără nici un fel de meschină retenţie. Totul are o genuină libertate. Este o libertate a unei firi neconstrânse, a unui curaj care este nu numai artistic, dar şi civic, a unui filon adânc de creativitate. Grădina cu îngeri e o grădină vioaie, fără convenţii discriminatorii”.
Publicul clujean este deci invitat să o descopere pe Silvia Radu, personalitate marcantă a sculpturii româneşti contemporane, dar deschisă şi către pictură, prezentă în preocupările sale, „de o vitalitate aproape expresionistă, dar într-o variantă senină şi tonică, mai aproape de extazul mistic decît de dramatismul expresionismului canonic” (Pavel Şuşară). Expoziţia „Grădina cu îngeri” este „un portret profund şi fidel al unui artist perfect definit, dar a unuia care depăşeşte toate constrîngerile genurilor şi sfidează suveran aşteptările comode şi gîndirea leneşă”.
Expoziţia “Grădina cu îngeri” va fi deschisă publicului până în data de 30 iunie 2017 şi poate fi vizitată zilnic, de luni până vineri, între orele 12-18.