Social & Cultura

Expoziţia „Grădini de lumină” de Elena Basso-Stanescu la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Elena Basso

MUZEUL DE ARTĂ CLUJ-NAPOCA organizează expoziţia Grădini de lumină semnată de Elena Basso-Stănescu, profesor universitar doctor, directorul departamentului Modă-design vestimentar din cadrul UAD Cluj-Napoca. Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 19 mai, ora 18, iar expoziţia va putea fi vizitată până în data de 12 iunie.

„Grădini de lumină, titlul expoziției personale din cadrul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, este o metaforă vizuală a întregii creații plăsmuite de Elena Basso-Stănescu, o inedită „cheie de lectură” pentru lucrările de artă decorativă și creație vestimentară. „Grădinile” imaginate sunt fac trimiteri multiple şi subtile la grădinile suspendate ale Semiramidei, imaginile unui Eden terestru în viziunea „ünheimlich” a lui Bosch, grădina Maicii Domnului, spațiile îngrădite ale locuințelor tradiționale românești. Astfel de repere culturale dau un plus de consistență discursului, îl fac să fie greu decriptabil și tocmai de aceea fascinant. Semne, simboluri, însemnări sunt țesute în lucrări, ele spun o poveste universală și personală, intelectuală și emoțională”.

Rândurile aparţin lect. univ. dr. Lucian Broscăţean, fost „elev” al Elenei Basso-Stănescu şi actualmente coleg al artistei în cadrul departamentului pe care aceasta îl conduce. Tânărul creator de modă surprinde, sensibil, dar şi pertinent, ideile, inspiraţia şi frumuseţea acestei expoziţii personale a profesoarei sale, care are loc după o perioadă lungă de timp în care viziunile s-au conturat şi s-au convertit în aceste lucrări, readucând-o pe simezele Muzeului de Artă.

Metode tradiționale de țesere și brodare, laser cut, digital print-uri elaborate, suprafețe textile inovatoare, reconfigurări, contorsionări sunt câteva din tehnicile folosite pentru realizarea exponatelor. Generarea și dezvoltarea materialităților au devenit intrinsec legate de căutările artistice ale Elenei Basso-Stănescu. Fragmentarea scenelor, dezintegrarea texturilor, înnobilarea detaliilor cu aplicații fine, meticulozitatea intervențiilor dezvăluie un proces creativ complex, care revitalizează imaginea artei decorative parietale, la început de secol XXI” continuă Lucian Broscăţean în încercarea de a reda o imagine completă a expoziţiei Grădini de lumină.

Profesor al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, departamentul Modă-design vestimentar, Elena Basso-Stănescu are o vastă activitate artistică încununată cu numeroase premii. Expozițiile, proiectele personale, fashion show-urile, acțiunile coordonate, organizarea anuală a Galei UAD Fashion Design, workshop-urile, conferințele care îi compun CV-ul au în comun relevanța demersurilor ce deschid noi perspective, direcții, abordări în arta decorativă și în moda contemporană românească.MUZEUL DE ARTĂ CLUJ-NAPOCA, instituţie aflată în subordinea CONSILIULUI JUDEŢEAN CLUJ, în parteneriat cu UNIVERSITATEA DE ARTĂ ŞI DESIGN DIN CLUJ-NAPOCA şi cu UAP România, respectiv cu UAP, filiala Cluj, în colaborare cu Dr. Matei Miko şi cu sprijinul Q Smile, organizează expoziţia Grădini de lumină semnată de Elena Basso-Stănescu, profesor universitar doctor, directorul departamentului Modă-design vestimentar din cadrul UAD Cluj-Napoca. Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 19 mai 2016, ora 18, iar expoziţia va putea fi vizitată până în data de 12 iunie 2016.Lasă un răspuns

Site creat de