Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei vă invită sâmbătă de la ora 11.00, la deschiderea expoziţiei temporare Aparatură medicală clujeană, organizată la Colecţia de Istorie a Farmaciei (Piaţa Unirii nr. 28, Cluj-Napoca). În cadrul vernisajului va fi organizat şi un atelier practic, în cadrul căruia vor putea fi vizionate la microscop ingrediente celebre din Colecţia de Istorie a Farmaciei, precum Praful de nestemate.
Evenimentul face parte din seria de manifestări dedicate Anului Internaţional al Patrimoniului Tehnic şi Industrial 2015, expoziţia aducând în atenţia publicului, aparatură medicală folosită în spitalele clujene de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până în a doua jumătate a secolului XX. Majoritatea obiectelor expuse fac parte din donaţia regretatului Prof. Pompiliu Manea, dar expoziţia include şi piese inedite, împrumutate de colecţionari clujeni special pentru acest eveniment. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 29.08 – 27.11.2015.
Colecţia de Istorie a Farmaciei este cel mai timpuriu muzeu de profil din România şi unul dintre cele mai vechi din Europa, fiind înfiinţat în anul 1954. Locaţia Colecţiei de Istorie a Farmaciei, clădirea vechii Farmacii Hintz, a contribuit dintotdeauna la succesul său muzeografic. Imobilul, unul dintre monumentele istorice deosebite ale Clujului, păstrează structura farmaciilor de oficină din Transilvania şi din întreaga Europă. Denumirea vine de la Oficina, încăperea cea mai decorată, unde se vindeau medicamentele şi unde se trata cu clienţii. De asemenea, pot fi vizitate sălile de depozitare şi laboratorul vechii farmacii, precum şi o bogată colecţie de vase şi ingrediente farmaceutice, aparatură de laborator, cărţi de specialitate, diplome şi parafe, mobilier.