Social & Cultura

Expoziția „Portretul lui Václav Havel” la Cluj

Portretul lui Václav Havel” la Cluj

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită miercuri, 20 iulie, de la ora 18:00, la vernisajul expoziției „Portretul lui Václav Havel”.

Expoziția este un omagiu adus acestei personalități emblematice pentru istoria Republicii Cehe cu ocazia aniversării a 80 de ani de la nașterea sa. Expoziția va fi deschisă până pe 19 august 2016.

Václav Havel (1936 – 2011) a fost un scriitor, filosof, disident și om politic ceh. A fost unul dintre primii purtători de cuvânt ai Cartei 77, personalitate de frunte a schimbărilor politice din noiembrie 1989, ultimul președinte al Cehoslovaciei și primul președinte al Republicii Cehe.

Expoziţia reflectă personalitatea lui Václav Havel în viziunea artiştilor cehi, din 1990 şi până în zilele noastre. Paradigma expoziţiei este însuşi conceptul lui Havel asupra lumii, el fiind unul din cei mai importanţi avocaţi ai pluralismului de opinii. Acelaşi pluralism stă la baza proiectului expoziţional, care prezintă personalitatea lui Václav Havel prin lucrări realizate între 1990 şi 2015 de cunoscuţi artişti cehi, precum: Milan Knížák, Jiří Kovanda, Jiří David, Kurt Gebauer, Milan Mikuláštík, Adam Kovalčík, Bořek Šípek, Martin Zet şi grupul artistic Guma Guar.

Expoziţia, care reuneşte desen, sculptură, fotografie, medalie, instalaţie, billboard şi video, surprinde personalitatea caracteristică a lui Václav Havel atât prin ochii critici, cât şi admirativi ai artiştilor vizuali contemporani cehi.

Expoziția adună la un loc lucrări ale multor artiști contemporani cehi cunoscuți. Milan Knížák a fost o figură cheie în arta performativă din Estul Europei. Jiří David a reprezentat Republica Cehă la Bienala de la Veneția de anul trecut. Jiří Kovanda este artistul ceh cel mai expus în străinătate. Kurt Gebauer a fost, în ultimii 25 de ani, unul din lectorii proeminenți ai Academiei de Artă, Arhitectură și Design din Praga. Bořek Šípek a fost arhitectul principal al Castelului din Praga sub președinția lui Václav Havel. Așadar, expoziția este foarte unică“ spune František Zachoval, directorul Centrului Ceh.

Expoziția a fost prezentată la începutul anului la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău și la Muzeul Oteniei din Craiova. Expoziție organizată de Centrul Ceh București în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Ambasada Republicii Cehe la București. Eveniment susținut de Staropramen. Parteneri media: Clujlive, czech-it.

Portretul lui Václav Havel

Lucrări ale artiștilor cehi, din 1990 până în prezent

20 iulie – 19 august 2016
Vernisaj: 20 iulie, 18:00
Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Curator: 
František ZachovalLasă un răspuns

Site creat de