De Vazut, Important

„Pe urmele minciunilor” – expoziție de fake-news în Cluj-Napoca

fake-news

Asociația Funky Citizens organizează expoziția „Pe urmele minciunilor”, cu prima oprire la Casa TIFF din Cluj-Napoca, în weekendul 25-26 mai.

Expoziția va prezenta evoluția dezinformării de-a lungul timpului într-un mod educativ și interactiv, de la propaganda „tradițională” până la cele mai sofisticate manipulări digitale din prezent.

Vernisajul din Cluj-Napoca va avea loc sâmbătă, 25 mai, la ora 17:00. Duminică, expoziția este deschisă între 10:00 și20:00.

„Pe urmele minciunilor” vine și în Sibiu, la Centrul Cultural Ion Besoiu, pe 29-31 mai și la București, într-o locație în curs de confirmare, pe 3-5 iunie.

În era rețelelor sociale, suntem înconjurați de un volum copleșitor de informații, din ce în ce mai greu de filtrat sau verificat. Dezinformarea nu este un fenomen nou, însă avansul tehnologiei și inteligența artificială au accelerat ritmul de răspândire al știrilor false.

O informație înșelătoare poate ajunge pe ecrane din jurul lumii în câteva secunde, influențând opinii, atitudini și decizii la scară globală. În România, asta contează cu atât mai mult în contextul celor 5 runde de alegeri din 2024. Aspecte esențiale ale expoziției vor fi educația media și instrumentele prin care putem identifica și combate dezinformarea.

Vizitatorii vor fi invitați să recunoască semnele știrilor false prin exemple concrete, exerciții practice și experimente imersive, să verifice sursele de informații și să gândească critic atunci când consumă conținut media.

Funky Citizens activează în domeniul combaterii dezinformării și fact-checking încă din 2014 cu apariția Factual.ro, prima platformă de fact- checking pe declarații politice din România. Nevoia de filtrare și verificare a informației ne-a atras atenția spre efectele dezinformării asupra societății noastre. Combaterea acestui fenomen a devenit un pilon strategic al activității asociației, prin proiecte de capacitare a tinerilor și activiștilor precum și cercetări la nivel național și european despre narațiunile false care se răspândesc.

„Vrem să traducem pentru public toți termenii scorțoși din domeniul dezinformării. Prin expoziție, arătăm de ce e important să vorbim despre știri false în preajma alegerilor și vrem să trezim spiritul critic al alegătorilor. Ridicăm sprânceana la declarații și la falsuri, cercetăm, analizăm și lăsăm publicul să decidă într-o formă interactivă cum le afectează viața de zi cu zi.”

Image by freepikLasă un răspuns

Site creat de