Social & Cultura, Important

Expoziție foto la Viena cu lucrările profesorilor de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca

profesori uad

Fotografiile a nouă cadre didactice de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca au expus în această săptămână într-o galerie de artă din Viena.

Artiștii care vor expune sunt Andrei Budescu, Diana Drăgan Chirilă, Irina Dumitrașcu Măgurean, Feleki Károly, Dorel Găină, Laura Ghinea, Kalló Angéla, Alexandru Rădulescu, Eugen Savinescu.

Expoziția “25+1 Foto Cluj” aniversează 25 de ani + 1 (an) de la înființarea departamentului Fotografie-Video-Procesare Computerizată a Imaginii din cadrul Universității de Artă și Design, Cluj-Napoca și reprezintă o privire de ansamblu asupra creației artistice a cadrelor universitare din departementul menționat. Profesorii sunt cei care îndrumă și formează noile generații de artiști vizuali, astfel că activitatea lor artistică este relevantă inclusiv din această perspectivă.

Punctul tematic central al expoziției este criza omului în contemporaneitate, cu multiplele ei fațete: pierderea identității, pierderea valorilor, criza personală, stresul, deruta, accesul facil la informație, la tehnică și la comunicare, timpul a cărui trecere e percepută ca fiind mai rapidă – toate își lasă amprenta în personalitatea omului contemporan, iar noua generație este esențialmente diferită de cele anterioare”, punctează Irina Dumitrașcu Măgurean, curatorul expoziției.

Irina Dumitrașcu Măgurean este artist vizual, membră a Federației Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca. În Fabrica de Pensule, Irina Dumitrașcu Măgurean are un artist run space, Atelier Irina M, în care organizează diferite evenimente artistice.

Expoziția “25+1 Foto Cluj” alătură munca întemeietorilor departamentului – Feleki Károly, Dorel Găină și Eugen Moritz – cu cea a generațiilor mai tinere, artiști care le-au fost studenți și care acum sunt universitari la rândul lor. Pe de o parte, expoziția urmărește individualitatea fiecărui artist-profesor, iar pe de altă parte, este punctată conviețuirea viziunilor diferitelor generații. Expozanții creează cu toții în domeniul fotografiei, însă au personalități diferite, respectiv explorează aspecte diferite ale fotografiei, au interese, teme și tehnici diverse, astfel că evenimentul va reprezenta și o radiografie a școlii de fotografie de la Cluj.

Lucrările vor putea fi văzute la Five Plus Art Gallery până în 14 noiembrie 2016.



Lasă un răspuns

Site creat de