Uncategorized

Expozitie inedita de piese de sah la Cluj-Napoca

afisMNIT

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei vă invită joi, 17 septembrie, ora 13.00 la vernisajul expoziţiei Ocolul Pământului în 80 + de Şahuri, Colecţia SITAS de Şahuri Tematice de Pretutindeni,  la sediul muzeului din str. C. Daicoviciu, nr. 2.

Expoziţia aduce în atenţia publicului 88 de jocuri de şah, piese care fac parte din colecţia    particulară Emil Sitaru. Piesele sunt aduse de profesorul Sitaru din zeci de ţări vizitate de Domnia Sa de-a lungul turneelor la care a participat împreună cu jucătorii Academiei SITAS şi reprezintă, fiecare, o parte din tradiţiile sau specificul  ţării respective, fie prin materialul din care sunt confecţionate (de ex: piese de şah din marmura de Carrara, din cristal de Boemia placat cu aur şi argint, din aur de Toledo, etc) sau prin motivele tradiţionale ale tablei sau ale pieselor (cu motive maure din Alhambra sau incaşe din Peru, etc).

O altă caracteristică o reprezintă tematica istorică a pieselor (piese şi tabla cu motive din Egiptul antic, cu motive mitologice greceşti, sau ilustrând bătăliile dintre Napoleon şi austrieci, sau cea de la Grunwald dintre polonezi şi cavalerii teutoni, etc). O altă sursă de inspiraţie pentru jocul de şah o reprezintă literatura, astfel că avem tabla şi piesele reprezentându-i pe Robin Hood, Don Quijote de la Mancha, etc. sau tabla şi piese inspirate din filme (Star Trek, Familia Simpson, etc). O altă categorie o reprezintă piesele ce folosesc “simboluri” de epocă modernă (ale clubului Real Madrid, piese de la Muzeul Mercedes din Stuttgart). Din colecţie nu lipsesc nici şahurile cu tematică specifică pentru copii (şah cu păpuşi Matrioshka, şah din Lego).

Expoziţia aduce în atenţia publicului şi o colecţie de ceasuri de şah, de la cele mai vechi până la cele digitale, precum şi cărţi de şah deosebite.

Evenimentul se doreşte a fi şi o pledoarie pentru învăţarea şi practicarea jocului de şah, cunoscute fiind beneficiile pe care acest sport al minţii le are în dezvoltarea personalităţii copiilor şi în îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

În acest scop, exponatele vor fi însoţite şi de postere care să prezinte beneficiile învăţării şi practicării şahului, povestea şahului,  proiecţii cu micuţii jucători de  şah la competiţiile Academiei SITAS sau în taberele internaţionale organizate de aceasta.

Expoziţia este dechisă publicului în perioada 17 septembrie – 16 octombrie 2015.

 



Lasă un răspuns

Site creat de