Timp liber

Expoziţie la MET: Simboluri astrale în arhitectura tradițională maramureșeană

simboluri astrale

Consiliul Judeţean Cluj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită la vernisajul expoziției „Simboluri astrale în arhitectura tradițională maramureșeană”, care va avea loc  miercuri, 8 iunie, 2016, ora 18, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.

Vom admira o suită de simboluri descoperite și „decupate” din decorurile sculptate pe binecunoscutele porți și biserici de lemn din județul Maramureș.

„Simboluri astrale în arhitectura tradițională maramureșeană” este un proiect itinerant al artistului fotograf Ilie Tudorel din Baia Mare care își propune să promoveze simbolistica fascinantă a artei lemnului din Maramureș, în România, dar și pe plan internațional.

În cadrul expoziției, alături de imaginile surprinse, pe teren, în „țările” din nordul Transilvaniei: Țara Codrului, Țara Chioarului, Țara Maramureșului, Țara Lăpușului și Țara Oașului, vor fi expuse și cinci reproduceri tridimensionale cioplite în lemn, de meșterul popular Nicu Pop din Plopiș, com Șișești, județul Maramureș.

În deschiderea expoziției vor lua cuvântul Prof. Dr. Ion Taloș, profesor la Universitatea din Köln (începînd din 1985) și Panfil Bilțiu, etnolog, autor a 32 de cărţi despre istoria culturii, cele mai multe din domeniul etnologiei, printre care și „Prelucrarea artistică a lemnului în arta populară din Maramureş”. Pentru o mai bună înțelegere a complexității artei populare românești, în special a sculpturii tradiționale maramureșene, autorul fotografiilor, dl Ilie Tudorel, va susține o expunere, bine documentată, despre simbolurile prezente pe simeze.

Pentru a înțelege mai bine lumea artiștilor anonimi, meșterii populari care au realizat aceste bijuterii ale civilizatiei rurale, în cadrul vernisajului vom avea o fărâmă din atmosfera de magie a creației adusă la Cluj de Dl Nicu Pop care va  demonstra, „pe viu”, arta tradițională a cioplirii lemnului.

Valorile patrimoniului cultural tradițional material, traditiile și obiceiurile precum și frumusetea peisajului rural românesc fac obiectul mai multor proiecte fotografice ale artistului băimărean Ilie Tudorel.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 8-19 iunie 2016.Lasă un răspuns

Site creat de