Fabrica de Pensule lansează proiectul ‘Rubik – Individual permutations in search of optimal solutions for structural problems’, concretizat într-o platformă de reperare, conectare și consolidare a inițiativelor artistice independente profund afectate de creșterea agresivă a pieței imobiliare din Cluj-Napoca.
Proiectul a luat naștere din nevoia de a semnala un curent alarmant care afectează o scenă artistică până recent efervescentă și de a susține inițiative locale remarcabile, dar fragile.
Rubik se formulează astfel ca un spațiu-gazdă menit să reprezinte multiple identități, care pentru început a reperat patru inițiative locale a căror activitate este marcată de severitatea pieței imobiliare și de înmulțirea proiectelor imobiliare de tip office care acaparează recentele reconfigurații ale orașului – inițiativele expoziționale Grota, AiciAcolo Pop Up Gallery, Gara Mică și Lateral ArtSpace.
”Stabilirea spațiului într-o zonă puternic gentrificată a fost o decizie luată în mod deliberat pentru a aduce în discuție problematica sustenabilității spațiilor culturale într-un oraș care e din ce în ce mai mult pro-business în detrimentul oricăror altor inițiative. În ultimii ani, atât noi, cât și alte organizații artistice și culturale ne-am pierdut spațiile, fiind sufocați de proiecte imobiliare, de agresivitatea pieței și lipsa susținerii structurale. Rubik e mai mult decât un simplu proiect expozițional, e un semnal de alarmă care sperăm să nu rămână fără ecou.” – a menționat Helga Thies, coordonator al programului de arte vizuale al Fabricii de Pensule.
Spațiul Rubik se va deschide, fără vernisaj, la adresa Anton Pann, nr. 16, Cluj-Napoca, în data de 18 martie 2021, începând cu ora 17:00, cu expoziția SPECIAL MAGICK a inițiativei artistice Grota.
Grota a fost un proiect DIY înființat de Bandi Sasha și Dragoș Bere care s-a deschis în anul 2013 în Cluj-Napoca ca reacție la scena artistică contemporană și ca formă de solidaritate artistică. Pe parcursul celor 2 ani de activitate au avut loc 8 expoziții de grup și solo și au expus 14 artiști. În 2015 Grota și-a încetat activitatea din cauza imposibilității închirierii unui spațiu similar, a chiriilor exagerate și a presiunilor financiare personale. Expoziția SPECIAL MAGICK reprezintă atât o continuare a activității spațiului expozițional Grota, cât și o reacție la chiriile exagerate și scena artistică contemporană din ultimii ani.
Expoziția păstrează spiritul trashy al Grotei, motivat de dorința de a promova artiști cu puțină vizibilitate și a căror muncă nu este un produs instituțional. Artiștii invitați, deși diferă în termeni de limbaj vizual, dispun de ideologii comune. Publicul va avea ocazia să vadă lucrări de Ana Avram, Sasha Bandi, Anca Bârjovanu, Maria Bocancios, Chivite Nagore, Emilia Ciorea, Mircea Ciutu, Victor Drăgan, Adela Giurgiu, Andriana Oborocean, Abel Rad, Adrian Rața, Tania Netflix, Teodora Tănase, Anca Vatavu și Laurențiu Zbîrcea.
Expoziția SPECIAL MAGICK va putea fi vizitată până în data de 6 mai 2021. Programul de vizitare al expoziției este de marți până vineri, între orele 15:00 – 19:00. Vizitarea expoziției este condiționată de respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19.