Din Oras, Uncategorized

Festivalul Altfel la Cluj – eveniment dedicat educației non-formale

Festivalul Altfel

Festivalul Altfel la Cluj – ediția a II a, este un eveniment dedicat educației non-formale și se desfășoară în Săptămâna Altfel – 18-22 aprilie 2016 – în centrul orașului Cluj Napoca, în următoarele locații: Casa de Cultură a Studenților, Casino și Parcul Central. Festivalul Altfel este organizat de Asociația ’’Mânuțe Pricepute’’. Festivalul este sustinut de Casa de cultură a studenţilor Cluj si Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

Festivalul Altfel este un eveniment prin care dorim să dăm mai departe, către copiii noștri, cunoștințe, educație și experiență, în mod direct, oferindu-le accesul la ateliere de experimentare în variate domenii. Avem alături de noi oameni frumoși din ONG, firme sau persoane fizice care vin și dau mai departe din cunoștințele lor copiilor. Acest lucru a făcut ca acest festival să fie unul al comunității clujene, al oamenilor care cred că pot ajuta la formarea și educarea copiilor.

În cadrul Festivalului, copiii de la grădiniță până la liceu, împreună cu profesorii, vor putea participa la cca 180 de ateliere. Accesul este gratuit pentru toți cei care doresc să experimenteze acest nou concept. Încurajăm copiii să doneze câte o carte pe care să o folosim în proiectul „O bibliotecă în fiecare școală”, un proiect prin care dorim să dătam școlile din mediu rural cu biblioteci.

Pasiunile copiilor noștri se transformă, cresc și evoluează frumos atunci când sunt încurajate, de aceea va așteptăm cu drag la multitudinea de ateliere pe care le-am pregătit:

  1. Pentru preșcolari: Arta eco, Balet, Experimente și Activități senzoriale, Geometrie în farfurie etc.
  2. Pentru ciclul primar: Arta Eco, Experimente, Micii detectivi, Ce simt plantele?, Are apa memorie? Atelier de făcut noduri, Pernițele Croitorașului Vesel, Geometrie în farfurie, Covorașul curcubeu, Atelier de imprimat textile, Origami, Lumea fantastică etc.
  3. Pentru gimnaziu: Comunicare, conflictele și rezolvarea lor, Cunoaște-ți drepturile, respectă-ți obligațiile, educație ecologică, educație financiară, educație prin aventură, Atelier antidiscriminare, O vânătoare de comori, Prinde gustul și fii cetățean activ, Teatru de improvizație, Vrei să știi cum e să fii Robin Hood? etc.
  4. Pentru liceu: Angajabilitate, Ce carieră să îmi aleg?, Comunicare, Conflictele și rezolvarea lor, Consiliere în carieră, Cunoaște-ți drepturile, respectă-ți obligaţiile, Dezvoltare personală prin teatru, Educaţie finaciară, Educaţie prin aventură, urnalist în școala mea, O vânătoare de comori, Paşi spre transformare: Cum luăm decizii de viitor?, Prinde gustul şi fii cetăţean activ, Responsabilitate socială – implicare, Secretele lui Pan şi Arta de a construi o poveste, Teatru de improvizaţie, Teatrul de improvizație și succesul în comunicare, Vrei să ştii cum e să fii Robin Hood? etc.
  5. Ateliere profesori: Cum comunic cu adolescentul? Educație pentru viață: formarea atitudinilor pro-sociale, Educația non-formală integrată în ora de curs, Cum construim un program educativ în Săptămâna Altfel

Organizarea Festivalului Altfel a apărut ca urmare a nevoii de a oferi suport educațional în organizarea activităților de implementare a Săptămânii Altfel pentru toate unitățile de învătământ din Cluj.

Vrem să ne învățăm copiii încă de pe băncile școlii nu doar teorie, ci și cum pot aplica în practică cunoștințele teoretice dobândite la școală sau grădiniță. Credem cu tărie că școala și implicit sistemul de învățământ românesc au nevoie de alternative viabile de învățare experimentală. Acesta este motivul pentru care facem acest Festival Altfel.

Acest festival este posibil cu sprijinul sponsorilor: Iquest Group, Banca Transilvania, Techouse, Apetit Caterig si Elvsoft și a facilitatorilor care vin și țin cursuri gratuite pentru a crește o generație frumoasă de copii: Galeria cu idei, Caravana Veseliei, Smart HR, Patrir, Domeniul Arcașilor, Organizația Studenților pentru Natură, Teatrul React, psiholog Adelina Militaru, Ordinul arhitecților din Cluj, Scena urbană, Education Studio, Cercetasii Romaniei, Go Free și a tuturor celor care se implicată și ne sprijină.

La ediția din 2015 a Festivalului Altfel au participat, în cadrul celor 127 de ateliere, 3096 de copii cu și 189 de profesori. Mai multe detalii despre prima ediție găsiți aici: http://festivalulaltfel.ro/despre-noi/festivalul-altfel-2015/Lasă un răspuns

Site creat de