Timp liber, Important

Festivalul de film Película ajunge pentru prima dată la Cluj

cinema cluj

Între 17 și 19 septembrie, Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România, ajunge pentru prima dată la Cluj-Napoca, la Cinema Victoria.

Festivalul propune o călătorie cinematografică specială iar programul conține 12 proiecții de filme, alături de câteva demonstrații de dans și muzică.

            Anul acesta festivalul va găzdui atât titluri recente, cât și producții apreciate din anii trecuți,  precum și titluri cu subiecte reprezentative pentru cultura latino-americană. Spectatorii din Cluj vor putea viziona filmele prezentate în limba originală, cu subtitrare în limba română.

            Producția ce deschide cea de-a 6-a ediție a Película este EMA, în regia chilianului Pablo Larraín, cu Mariana Di Girólamo și Gael García Bernal, câștigător la festivalurile de film de la Veneția, Miami și Ljubljana și nominalizat la festivalul de film de la San Sebastián. Trailer: https://youtu.be/3xVGjzPaV6s

            Înainte de proiecția filmului, spectatorii se vor putea bucura de câteva momente de tango realizate sub forma unui flashmob în fața cinematografului Victoria de către Compania de Tango și de dansuri ritmate latine interpretate de artiștii de la Bailarte, pe scena sălii.

            În program se regăsesc filme care au în centru tangoul, acest dans-fenomen: TANGO SUOMI, arată că tangoul poate fi și finlandez. În Argentina, se știu foarte puține lucruri despre această țară și despre cultura ei, Finlanda reprezintă doar o o țară cu o societate complet diferită, despre care nici nu știam că are propriul tango.

            De asemenea, lungmetrajul THE TANGO LESSON (r. Sally Potter, 1997), filmul de închidere al festivalului, nominalizat la Premiile BAFTA pentru Cel mai bun film străin, un film în premieră la Película, aduce în prim-plan o femeie ce descoperă acest dans care atinge o lume întreagă. Înainte de proiecția filmului, o demonstrație de tango argentinian prezentată de Compania de Tango va introduce spectatorii în lumea misterioasă a acestui dans pasional.

            Printre proiecțiile speciale din cadrul festivalului se numără și documentarul PIAZZOLLA, LOS AÑOS DEL TIBURÓN / PIAZZOLLA, ANII RECHINULUI (r. Daniel Rosenfeld, 2018), în care, pentru prima dată, arhivele secrete ale muzicianului bandoneonist Astor Piazzolla sunt dezvăluite lumii chiar de fiul său, într-un portret unic al compozitorului legendar care a revoluționat tangoul.

            Secțiunea RETRO PELICULA readuce în atenție producții premiate internațional, programate pentru prima dată în festival: EL 5 DE TALLERES / NUMĂRUL 5 (r. Adrián Biniez, 2014), nominalizat în 2014 la festivalurile de film de la Veneția și Zurich; două filme semnate de Samuel Kishi, regizor mexican premiat de două ori la Festivalul de Film de la Berlin în 2019: LOS LOBOS / LUPII și savurosul SOMOS MARI PEPA / SUNTEM MARI PEPA, câștigător al secțiunii de debut la Festivalul de film de la Miami; alături de producția uruguayană WHISKY (r. Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll, 2004), câștigătoarea “Un certain Regard” la Festivalul de la Film de la Cannes în 2004 și a Trofeului Transilvania la TIFF, în 2005.

            NINIPELI, secțiunea dedicată celor mai mici spectatori ai festivalului Película, aduce lungmetrajul COCO (r. Adrian Molina, Lee Unkrich, 2017), cu două premii Oscar în palmares, pentru Cel mai bun film de animație și pentru Cea mai bună melodie originală, printre alte peste 100 de premii la festivaluri internaționale de film (BAFTA, Globurile de Aur, Grammy, Teen Choice Awards), și un calup de Scurtmetraje din America Latină.

            Publicul clujean va mai putea viziona cel mai nou lungmetraj al regizoarei argentiniene Ana Katz, premiată la festivalul de film de la Sundance, EL PERRO QUE NO CALLA / CÂINELE CARE NU MAI TACE, ce spune povestea luiSebastian, care la 30 de ani își câștigă traiul din slujbe mărunte și este deosebit de atașat de cățeaua lui, refuzând parcă să se maturizeze.

Pe durata evenimentului de la Cluj, publicul va putea vedea și o expoziție de afişe stradale din Madrid şi Barcelona, pusă la dispoziție de Ambasada Spaniei, ce cuprinde o selecție cu câteva dintre cele mai cunoscute postere care în ultimii ani au ilustrat sărbători, iniţiative şi campanii desfăşurate în cele două oraşe spaniole.Lasă un răspuns

Site creat de