Important, Timp liber

Festivalul Filmului Francez revine la Cluj-Napoca din 20 în 23 martie

Festivalul Filmului Francez

Festivalul Filmului Francez revine la Cluj-Napoca din 20 în 23 martie

Institutul Francez din România prezintă cea de-a 29-a ediție a Festivalului Filmului Francez – Échos, care va avea loc între 20 și 30 martie 2025, atât în București, cât și în alte 11 orașe din țară precum Arad, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgu-Mureș și Timișoara.

Sezonul „Primăvara Franceză ÎMPREUNĂ” reprezintă punctul culminant al Centenarului Institutului Francez din România, sărbătorit între mai 2024 și mai 2025, marcând un secol de angajament dedicat cooperării culturale, științifice și educaționale dintre Franța și România.

Festivalul Filmului Francez devine un moment de referință al acestui sezon, oferind publicului ocazia de a descoperi cinematografia de autor franceză în toate formele sale, printr-o selecție efervescentă de producții reunite anul acesta sub numele Échos (ecouri).

Tema din acest an a Festivalului, Échos explorează modul în care poveștile și imaginile rezonează de-a lungul generațiilor. Transmiterea din generație în generație, relațiile, memoria și reînnoirea se află în centrul unei selecții care pune sub semnul întrebării epoca noastră și transformările sale. Programul festivalului, cu secțiunile sale, îmbină opere esențiale și filme realizate de talente emergente, reflectând diversitatea și vitalitatea cinematografiei franceze.

La Cluj-Napoca, festivalul prezintă 13 filme franceze recente între 20 și 23 martie la Cinema VictoriaDetalii și bilete

Deschiderea oficială are loc joi 20 martie ora 20:00 cu unul dintre cele mai mari succese de box office din Franța, cu patru nominalizări la Premiile César – muzicalul biografic Monsieur Aznavour | Dl. Aznavour, regizat de Mehdi Idir și Grand Corps Malade. Filmul ce cuprinde „o înlănțuire de secvențe de o frumusețe rară“ (Cineuropa) spune povestea celebrului cântăreț Charles Aznavour, fiu al unor refugiați armeni, care, în ciuda tuturor obstacolelor, a devenit un simbol al muzicii și culturii franceze. Cu aproape 1200 de melodii interpretate în toată lumea, Aznavour a inspirat generații întregi. Filmul explorează drumul său extraordinar, de la copilăria modestă până la ascensiunea spre celebritate, dezvăluind o poveste atemporală despre visuri, sacrificii și succes „într-un tumult hipnotizant plin de sensibilitate“ după cum scriau cei de la InSession Film.

  Monsieur Aznavour face parte din secțiunea Panorama filmelor anului, care reunește unele dintre cele mai importante producții franceze recente, apreciate de critici și de public, fiecare cu un parcurs festivalier notabil.

Printre ele se numără și À son image | În obiectivde Thierry de Peretti, un film considerat de Le Monde drept „un portret intim al insulei Corsica, plin de poezie vizuală”, Jouer avec le feu | Fiul tăcut, apreciat de Télérama pentru ca o „cronică intimă și puternică a unei familii în pragul dislocării în fața extremismului”, Leurs enfants après eux | Și copiii copiilor lor, care a fost lăudat de The Guardian ca „un film emoționant și captivant” în care „tensiuni de clasă și rasă dau în clocot în această poveste puternică despre tinerii nemulțumiți dintr-un orășel al Franței, o dramă despre starea națiunii ambalată ca o poveste despre maturizare (sau, foarte posibil, invers); este în același timp intimă și expansivă, aducând o doză brută de realism-social”, precum și Trois amies | Trei prietene„unde numărul trei amintește de ritmul sincopat și inconsecvent al relațiilor amoroase la care regizorul Emmanuel Mouret se pricepe atât de bine” (Le Monde).

Le Roman de Jim de Jean-Marie și Arnaud Larrieu, selecționat în Cannes Premières, propune un road trip pe urmele unui tată dispărut.

Diamant brut de Agathe Riedinger, care a făcut parte din competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes, propune o critică incisivă asupra reality-tv-ului și a exceselor cultului celebrității.

Competiția Tinere talente – Lungmetraj pune în valoare patru filme realizate de o nouă generație de cineaști, ale căror opere au cucerit deja critica și publicul. Prezentate la București, Cluj, Iași și Timișoara, aceste filme concurează pentru un premiu de 1000 de euro, oferit de Ambasada Franței.

Vingt dieux de Louise Courvoisier, prezentat în secțiunea Un certain regard la Cannes anul trecut, se remarcă printr-o abordare naturalistă și emoționantă a poveștii unui adolescent nevoit să-și întrețină sora mai mică. Mon inséparable de Anne-Sophie Bailly explorează cu sensibilitate și finețe legătura dintre o mamă singură și fiul său cu dizabilități.

Hiver à Sokcho de Koya Kamura, adaptare a romanului omonim de Elisa Shua Dusapin, transportă spectatorul într-o atmosferă hipnotizantă unde trecutul și prezentul se împletesc. Rabia de Mareike Engelhardt, susținut de o regie imersivă, pătrunde în inimile unor personaje feminine marcate de exil, radicalizare și căutarea identității.

Filmul Vingt dieux este distribuit în România de Independența Film, iar Diamant Brut de Voodoo Films.

Secțiunea Filme pentru întreaga familie oferă o selecție de filme adaptate tinerilor spectatori, copii sau adolescenți. Sauvages | Sălbatici de Claude Barras, prezentat la Festivalul de la Annecy, este o animație emoționantă despre libertate și relația om-natură creată de regizorul aclamat pentru Ma vie de Courgette. Bambi, l’histoire d’une vie dans les bois | Bambi: O poveste din pădure aduce pe marele ecran o reinterpretare vizual spectaculoasă și sensibilă a celebrului roman scris de Felix Salten, oferind o incursiune realistă în viața sălbatică.

Programul complet este disponibil pe https://festivalff.ro, unde se găsesc mai multe informații despre filme și bilete.

Spotul oficial al celei de-a 29-a ediții, realizat de Foarfeca Studio:

📷 Vlad Cupşa ◘ http://komiti.media/



Lasă un răspuns

Site creat de