Din Zona, Social & Cultura

Festivalul international de cercetasi "Szinte" se desfasoara langa Cluj, la Luna de Sus

szinte luna de sus cluj

Sărbătorirea a 25 de ani de la renașterea cercetășiei transilvănene este o mare bucurie pentru noi. Cum am putea, noi cercetașii, să sărbătorim mai bine decât, cu o tabără mare, un adevărat festival internațional? Un festival la care toți cercetașii din țară sunt invitați și prin care putem împărtășii bucuria noastră cu comunitatea maghiară din Transilvania.

Festivalul invită participanții la o călătorie în istoria poporului maghiar. Vom călători în timp și vom experimenta împreună viața nouă dată de creștinism și stabilirea în Bazinul Carpatic. Mai mult de atât, ziua Sfântului Ștefan se sărbătorește pe durata festivalului, așadar tinerii cercetași se vor trezi în anul alegerii ca voievod al lui Vajk, mai apoi a încoronării lui ca primul rege creștin maghiar.

Festivalul se organizează între 14-25 august, lângă Cluj-Napoca, în localitatea Luna de Sus. Organizatorii oferă programe diverse cercetașilor participanți: cei interesați de păstrarea tradițiilor vor putea experimenta meșteșuguri tradiționale, cei dornici de aventură își vor putea încerca abilitățile în cățărare, concursuri cu obstacole, călărie, canotaj, dar și doritorii de un program mai liniștit își vor găsii locul la programul cu jocuri medievale de societate.

Festivalul internațional de cercetași SZINTE formează o parte integrantă a Zilelor Maghiare Clujene. Membrii uniunii se pregătesc cu programe variate pentru cei mai tineri vizitatori a festivalului. Organizatorii au dorit ca festivalul să fie și parte a programului Cluj 2015 – Captala Tineretului European, asta a fost una dintre motivele pentru care locația taberei a devenit Luna de Sus.

Ceremonia de Deschidere a avut loc pe 18 august.. Pe 23 august, duminică între orele 11.00 și 16.00 se va ține Ziua Porților Deschise, unde invităm părinți, rude și prieteni, toți cei interesați, care doresc să cunoască cercetășia și să participe la diferitele programe. După Ziua Porților Deschise, toți participanții se vor alătură programului Zilelor Maghiare Clujene. Pe 20 august, de ziua sărbătoririi Regelui Sfântul Ștefan, spre seară, cercetașii au organizat un foc de tabără, unde au prezentat și cadrul simbolic al taberei.

 Lasă un răspuns

Site creat de