Festivalul international de folclor „Serbările Transilvane” va invita in zilele de 26, 27, 28 Iulie la intilniri de gala cu folclorul romanesc si international. In Piata Unirii din Cluj Napoca, de la orele 19 pina la 22, vor evolua pentru dumneavoastra cele mai valoroase ansambluri folclorice din Transilvania alaturi de invitati speciali din Romania, Spania si Israel. Ansambluri folclorice profesioniste si de amatori va ofera un regal folcloric de zile mari.
Organizatori: Fundatia cultural Etnostar in parteneriat cu Primaria Cluj Napoca, Consiliul Judetean Cluj si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.
Festivalul culturii si traditiilor populare din Transilvania “Serbarile Transilvane” a debutat in anul 2000 din dorinta de a sprijini si promova activitatea ansamblurilor folclorice din judetul Cluj. Festivalul este organizat de fundatia culturala Etnostar avind ca parteneri chiar de la prima editie Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Primaria Cluj Napoca, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj si Consiliul Judetean Cluj. Festivalul se adreseaza ansamblurilor folclorice de copii, formatiilor traditionale satesti, ansamblurilor folclorice studentesti, ansamblurilor minoritatilor traitoare in Transilvania, mesterilor populari din judetul Cluj si din judetele Transilvaniei.
La prima editie a festivalului desfasurata in piata Avram Iancu au participat doar ansamblurile folclorice din judetul Cluj. In editiile urmatoare au fost invitatate sa participle si ansambluri folclorice reprezentative din alte judete si ansambluri reprezentative ale minoritatilor: maghiara, germana, evreiasca, armeneasca si tiganeasca.
Cea de a doua editie desfasurata în anul 2001 s-a bucurat de participarea a 13 ansambluri folclorice din judetele Cluj, Mures si Salaj cand alaturi de ansamblurile institutiilor (Dor Transilvan si Somesul-Napoca), cele studentesti (Martisorul, Romanasul si Mugurelul), cele de copii (Doina, Izvorasul si Nunta Zamfirei) au participat pentru prima data ansamblurile minoritatilor maghiara, germana si tiganeasca reprezentate de ansamblurile Zurbolo, Szarkalab, Bogancs, din Cluj; „Inimi deschise” din Tg. Mures si „Rom P-o Drom” din Almasu jud. Salaj. Cea de a doua editie il avea ca laureat al festivalului pe maestrul Gheorghe Zamfir, premiat pentru intreaga cariera artistica.
Fiecare editie a festivalului a contribuit la spectaculozitatea acestuia prin numarul tot mai mare de ansambluri folclorice invitate, prin calitatea artistica a acestora, prin recitalurile marilor interpreti ai cintecului popular invitati si prin numarul tot mai mare al mesterilor populari participanti.
Editia a treia din anul 2002 a fost mai ampla si mai complexa. Participarea s-a largit la peste 25 de ansambluri folclorice de copii, de studenti de adulti si de formatii satesti. In cadrul festivalului a avut loc „Targul mesterilor populari” la care au participat aproape 100 de mesteri populari din toata tara. Pentru prima data au participat si formatiile satesti din Mociu, Urca, Frata si Triteni, precum si reprezentantii comunitatilor armeana si evreiasca din Ardeal.
Un moment foarte pitoresc si de culoare la reprezentat concertul sustinut de de Fanfara din Chietris, jud. Iasi; fanfara condusa de fratii Constantin si Gheorghe Lucan.
Ca urmare a amplorii luate si a complexitatii manifestarii, televiziunea Romana a preluat spectacolul de gala al ansamblurilor si formatiilor participante desfasurat in cea de a treia zi de festival. Datorita interesului si sprijinului acordat de Consiliul Judetean Cluj acestei manifestari, s-au putut acorda premii celor mai valorosi mesteri populari si celor mai valoroase ansambluri folclorice. Cel mai important premiu „Trofeul Serbarile Transilvane” a fost acordat maestrului Dumitru Farcas – ca semn de pretuire pentru intreaga activitate artistica. Trofeul „Serbarile Transilvane” a fost acordat si ansamblului folcloric Somesul-Napoca al Scolii Populare de Arta pentru maiestria interpretarii, frumusetea si autenticitatea jocurilor prezentate. Prin participarea a 25 de ansambluri folclorice, a aproape 100 de mesteri populari din toata tara si a Fanfarei din Chietris festivalul Serbarile Transilvane si-a depasit statutul de festival regional inca de la a treia editie.
Cea de a patra editie desfasurata în 2003 s-a caracterizat prin cresterea numarului de ansambluri invitate din alte judete prin participarea ansamblurilor „Cununa de pe Somes” jud. Bistrita Nasaud, „Mesesul” jud. Salaj si „Doina Aiudului” jud. Alba. La aceasta editie s-a instituit „Trofeul Dragan Muntean” in valoare de 5.000.000 lei ce se acordă anual de catre Politia Municipiului Cluj-Napoca, celui mai valoros solist de muzica populara prezent în festival. Primul laureat al acestui trofeu a fost indragitul rapsod popular Achim Nica pentru intreaga sa activitate artistica. Trofeul Serbarile Transilvane – editia 2003 – a fost acordat ansamblului de copii “Doina” al Palatului copiilor Cluj.
Cea de a cincea editie a festivalului isi trimitea invitatiile pina la ansamblurile comunitatilor romanesti din tarile invecinate: Ucraina, Ungaria, Serbia, ansambluri primite si gazduite cu ospitalitate si dragoste frateasca.
Pe parcursul celor 16 editii desfasurate pina acum au fost premiati cu Trofeul Dragan Muntean artisti valorosi ai Transilvaniei precum Fratii Petreus, Dumitru Sopon, Vasile Soporan (2005), Dinu Iancu Salajanu (2006), Nicolae Furdui Iancu (2007), Dumitru Farcas (2008), Sava Negrean Brudascu, Maria Marcu (2010), Veta Biris (2014), Traian Jurchela (2015).
“Trofeul Serbarile Transilvane” a inobilat vitrina cu trofee a ansamblurilor folclorice Somesul Napoca (2003), Fanfara din Chietris (2004), Traditii (2006), Szarkalab, Mazel Tov, Dor Basarabean, Ucraina (2008), Dor Transilvan (2009) Martisorul (..),Rapsodia Somesana (2010),Traditii Uiorene, jud. Alba (2013) Fiii Camarasului (2014), Formatia de jocuri traditionale din Frata, Cununa Apusenilor (20..), Grupul traditional al Zegrenilor din Ceaba (2015)