Timp liber

Festivalul Internațional „Serile Filmului Gay” ajunge la cea de-a XII-a ediție

Serile Filmului Gay

Singurul festival internațional de film LGBTQ din România, Festivalul Serile Filmului Gay, ajunge la cea de-a XII-a ediție. Evenimentul se va desfășura în Cluj-Napoca, între 17 și 25 noiembrie.

În competiția pentru cele 5 premii ale festivalului s-au înscris în acest an nu mai puțin de 642 de filme din 79 de țări, echipa de selecție acceptând pentru proiecțiile din festival 60 de pelicule: scurtmetraje, lungmetraje și documentare, însumând în total peste 30 de ore de artă queer.

Noutatea  acestei ediții o reprezintă categoria de filme aflate în afara competiției, Intersect SFG, categorie care abordează teme complementare comunității LGBTQ și care reunește producții cinematografice din întreaga lume care tratează diverse problematici dintr-o perspectivă intersecțională care vizează genul, rasa, religia, etnia etc.

„În contextul sumbru al demonizării comunității LGBTQ de către Coaliția pentru Familie și de către alți actori publici, a fost stabilit obiectivul de a aduce în prim-plan producțiile cinematografice cu tematică LGBTQ pentru a familiariza publicul larg cu ideea că persoanele LGBTQ nu sunt un segment periferic al societății, ci se află în nucleul acesteia, dar și pentru a promova prin intermediul artei frumusețea diversității umane.

De asemenea, se poate observa tendința filmelor de larg consum de a reprezenta persoanele din comunitate în mod clișeistic și stereotipic. Festivalul contribuie la contracararea fenomenului – distructiv prin felul în care reduce realitatea la stereotipii.” a subliniat directorul festivalului, Lucian Dunăreanu.

Festivalul se va deschide astăzi, 17 noiembrie, la Cinema Mărăști, de la ora 19.00, cu proiecția specială a filmului, Azul oscuro casi negro, în regia lui Daniel Sánchez Arévalo, film oferit de Ambasada Spaniei la București.

Pe lângă proiecția filmelor, pe parcursul celor 9 zile de festival publicul se va putea bucura de o gamă diversă de evenimente: ateliere de jurnalism comunitar, stand-up comedy, bibliotecă vie, ateliere de implicare civică, slam poetry și multe altele.Lasă un răspuns

Site creat de