Social & Cultura

Filmele de la Cannes ajung anul acesta la Cluj-Napoca

Unul dintre cele mai asteptate evenimente culturale din Bucuresti se extinde anul acesta la Cluj-Napoca, pentru un week-end cu filme de Cannes. Prima editie Les Films de Cannes à Cluj-Napoca va avea loc intre 14 si 16 octombrie, la Cinema Victoria.

„Les Films de Cannes à Bucarest”, ajuns la a saptea editie, a fost initiat de regizorul Cristian Mungiu si aduce in fiecare an peste 30 de premiere din selectia festivalului de pe Coasta de Azur, in prezenta unor invitati speciali. Delegatul General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, este unul dintre cei mai importanti sustinatori si un invitat constant al festivalului.

„I, Daniel Blake”, filmul care i-a adus anul acesta cel de-al doilea Palme d’Or cineastului britanic Ken Loach, va fi proiectat in premiera nationala la Bucuresti, dar si la Cluj-Napoca. Celelalte premiere, precum si surprizele din programul de la Cinema Victoria, vor fi anuntate in saptamanile urmatoare.

Extrem de activ la cei 80 de ani ai sai, Ken Loach este unul dintre cei noua regizori care au castigat marele trofeu al Festivalului de la Cannes de doua ori – prima data in 2006, cu „The Wind that Shakes the Barley”. Este unul dintre regizorii favoriti ai Cannes-ului, cu peste 15 filme prezentate pe Croisette, din 1970 incoace. Cineast al nedreptatii si inegalitatii sociale, Ken Loach s-a preocupat dintotdeauna de soarta muncitorilor. „I, Daniel Blake” este unul dintre cele mai bune filme ale lui Loach”, scrie Variety.

Impreuna cu scenaristul sau dintotdeauna, Paul Laverty, regizorul a calatorit prin Scotia pentru a documenta cat mai indeaproape problemele din sistemul social. Asa a aparut Daniel Blake, excelent interpretat de actorul Dave Johns, un tamplar de 59 de ani din Newcastle silit sa se retraga dupa o criza cardiaca si sa ceara, pentru prima data, ajutorul statului. Urmeaza un traseu kafkian, cu drumuri la agentia pentru locuri de munca, chestionari nesfarsite despre starea de sanatate si stagii de calificare.

„Cred ca ciocnirea cu o birocratie nemiloasa e un subiect care trece dincolo de granite, oricine intelege frustrarea de a fi prins constant intre call center-uri, de vorba cu oameni care nu-ti dau ajutorul de care ai nevoie”, declara Ken Loach.

Prima editie Les Films de Cannes à Cluj-Napoca este organizata de Asociatia Cinemascop si Voodoo Films, in parteneriat cu Ambasada Frantei si Institutul Francez.Lasă un răspuns

Site creat de