Cineastul francez Alain Guiraudie se va întâlni cu publicul din Cluj-Napoca la prima ediție a evenimentului Les Films de Cannes à Cluj-Napoca (14 – 16 octombrie, Cinema Victoria). Regizorul își va prezenta sâmbătă, 15 octombrie, filmul Rester Vertical, considerat de presa internațională filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes, dar și thriller-ul erotic care l-a făcut celebru în 2013, L’Inconnu du lac.
„Primul șoc din festival”, titra Le Nouvel Observateur despre Rester Vertical, descriind filmul ca pe „o fabulă imposibil de rezumat, pe cât de ciudată, pe atât de queer, mai deraiată și mai fantezistă decât fabulosul film care l-a propulsat pe cineast acum trei ani”. Actorul Damien Bonnard joacă rolul unui scenarist fără inspirație care pleacă în căutarea lupului în munții din sudul Franței. Acolo o întâlnește pe Marie, care îi dăruiește un copil, apoi îi abandonează. Rămas cu un copil în brațe și trecând printr-o serie de întâmplări bizare, el încearcă să rămână în picioare. Scene de sex explicite și o naștere naturală filmată i-au adus titulatura de „film-șoc”, criticii francezi comparându-l cu filmele lui Pier Paolo Pasolini.
Provocatorul L’Inconnu du lac, proiectat și la Cluj, a stârnit controverse în 2013, din cauza scenelor explicite de sex. Undeva în sudul Franței, într-un loc în care comunitățile de homosexuali se întâlnesc în fiecare an, Franck (Pierre Deladonchamps) se lasă cuprins de pasiunea pentru Michel (Christophe Paou), un bărbat frumos și puternic, dar periculos. L’Inconnu du lac a câștigat Premiul de Regie al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și trofeul Queer Palm, dedicat filmelor cu tematică gay.
Scenaristul și regizorul Alain Guiraudie (52 de ani) a realizat cinci lungmetraje și se află la a patra selecție la Festivalul de la Cannes. În 2001, mediumetrajul Ce vieux rêve qui bouge, prezentat în Quinzaine des Réalisateurs, a fost decretat de Jean-Luc Godard „cel mai bun film de la Cannes”. În 2009, a revenit în aceeași secțiune cu Le Roi de l’évasion, iar în 2013, a câștigat Premiul de regie Un Certain Regard cu L’Inconnu du lac, prezentat la Les Films de Cannes à Bucarest de actorul Christophe Paou. La București, Alain Guiraudie va răspunde curiozităților publicului și presei despre noul său film.
La Cluj va fi proiectat, în premieră, și noul film al lui Jean-Pierre și Luc Dardenne, doi dintre favoriții Cannes-ului: La fille inconnue, „diamantul brut al fraților Dardenne”, potrivit revistei Les Inrockuptibles. Într-o seară, după ce programul s-a terminat și cabinetul s-a închis, o doctoriță aude soneria, dar nu răspunde. În ziua următoare, poliția o informează că o tânără a fost găsită moartă la ușa ei. Actrița Adèle Haenel face un rol excelent, intens, într-un film care te ține cu sufletul la gură. La fille inconnue este cel de-al zecelea film al celebrilor regizori, premiați deja cu Palme d’Or de două ori, pentru L’Enfant și Rosetta.
Clujenii vor avea ocazia să vizioneze, tot în premieră, și Ma Loute, noul film din competiția de la Cannes al lui Bruno Dumont (P’tit Quinquin, L’Humanité), un autor aparte pe care Les Films de Cannes à Bucarest l-a celebrat în edițiile anterioare. „Romeo și Julieta la canibali și consangvini”, titrează Le Monde, apreciind umorul și stilul unic al lui Dumont. În centrul filmului de epocă, o devoratoare poveste de dragoste între Ma Loute, fiul unei familii de pescari, și Billie, fiica unor burghezi bogați și decadenți. Distribuția e unul dintre atuuri: Juliette Binoche, Fabrice Luchini, Valeria Bruni Tedeschi, Jean-Luc Vincent și Raph.
Les Films de Cannes à Bucarest, ajuns la cea de-a șaptea ediție, se extinde pentru prima dată la Cluj-Napoca și aduce câteva dintre cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes. Proiecțiile vor avea loc între 14 și 16 octombrie, la Cinema Victoria.
Filmul La fille inconnue este distribuit în România de Independența Film, iar Ma Loute, de Asociația Culturală Macondo.
***
Prima ediție Les Films de Cannes à Cluj-Napoca este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films. Este un proiect cultural realizat cu sprijinul Primăriei si Consiliului Local Cluj-Napoca, Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Institutului Cultural Român și al Asociației Victoria Film.