Social & Cultura, Important

„Food Waste Combat” sau cum încearcă câţiva clujeni să schimbe mentalităţi şi să reducă risipa de hrană

food waste combat cluj

Un nou proiect în Cluj care începe să atragă atenţia din ce în ce mai mult este cel derulat de echipa JCI CLUJ: Food Waste Combat.

Risipa de hrană devine o problemă tot mai mare, deparece aproape o treime din consumul alimentar este aruncat sau risipit; iar asta cauzează probleme și la nivel economic.

De aceea, cei de la JCI CLUJ au demarat, începând cu anul 2014, proiectul FOOD WASTE COMBAT. Ei s-au angajat să rezolve problema risipei de hrană la nivelul municipiului Cluj-Napoca pornind de la premisa “ Trebuie să învățăm să prețuim mâncarea”. Astfel, şi-au propus să facă în așa fel încât fiecare dintre noi să fie conștient de risipă și să încerce să o reducă.

Mișcarea Food Waste Combat este o inițiativă globală, pe care noi am decis să o aducem și în România” au declarat pentru cluju.ro cei de la JCI Cluj. Totodată, a devenit și parte din obiectivele dezvoltării durabile de pe agenda ONU pentru 2030, având o aspirație mare pentru viitor.

14717256 1231328080268367 829402544066517271 n

În anul 2016, cei de la JCI Cluj au avut două mari evenimente privind risipa de hrana: proiecția filmului „JUST EAT IT” și cinele comunitare derulate de-a lungul anului.

La film, cei care au fost curioși să asiste, au văzut cantitatea imensă de mâncare care se aruncă la gunoi, la nivel global; iar la cinele comunitare, unde am gătit doar cu fructe și legume salvate de la risipă, am fost și noi, dar și participanții șocați.

Majoritatea au fost surprinși de faptul că, mâncarea era perfect comestibilă și se aruncă degeaba. Ca impact, cei care au participat la evenimentele noastre au decis să doneze și să ajute reducerea risipei” au declarat clujenii implicaţi în proiect.

DSC8753

FOOD WASTE COMBAT a ales să îi aibă aproape pe cei care sunt pozitivi și care vor, în același timp, să schimbe ceva în bine. Desigur că, nici cei care au fost indiferenți nu au fost lăsați deoparte: “Am insistat să îi convingem cu exemplele simple de redus risipa – să-și porționezi corect mâncarea, să nu mergi la cumpărături pe stomacul gol, să-ți ții laptele pe raft și nu-n ușa frigiderului, să înveți cum să își păstrezi corect legumele, cât poți să ții carnea-n congelator etc”.

Dacă ei au reușit să inducă măcar ideea de a încerca, risipa de mâncare deja s-ar reduce la jumate, iar cu pași mici se vor mobiliza tot mai mult clujeni.

Echipa Food Waste Combat este determinată să schimbe mentalitatea, iar de aceea au declarat că, vor derula și alte proiecte. Problema risipei nu va fi rezolvată de azi pe mâine, însă de aceea este determinare pentru a vedea schimbări.

Proiectul FOOD WASTE COMBAT este un proiect pilot, iar cei din JCI intenționează să îl dezvolte la nivel național, prin rețeaua JCI România. Ca orice alt proiect, după ce se observa impactul pe care îl are asupra oamenilor și, mai ales, dacă dă rezultate pozitive, se va trece la etapele următoare de dezvoltare.

Atât JCI (organizația umbrelă pentru acest proiect), cât și TEDxEroilor dar și Arobs, prin finanțarea primită, vor pune umărul la extinderea proiectului în Cluj-Napoca şi dezvoltarea acestuia şi în alte orașe din România. “Dacă impactul a fost atât de mare în Cluj, sigur va avea aceleași rezultate și la nivelul celorlalte orașe” spun clujenii din cadrul proiectului Food Waste Combat.

În final, reprezentanţii Food Waste Combat transmit, prin intermediul cluju.ro, un mesaj clujenilor: “Sperăm să întâlnim tot mai mulţi oameni care știu că locul mâncărurilor este în farfurii, nu în pubele!

15319139 1275016785899496 4328408060602228131 n


Voi știați că:

– 1/3 din producția mondială de alimente ajunge la gunoi?
– 1/3 din schimbările climatice mondiale vin de la producția alimentară?
– În medie, un român aruncă 10 kilograme de alimente pe lună?
– Cu banii cheltuiți anual pe mâncarea aruncată, îți poți face 9 plinuri de benzină?
– În România se aruncă 2,5 milioane de tone de alimente pe an?
– Cu risipa națională dintr-un an am putea hrăni populația orașului Cluj-Napoca timp de 20 de ani?!
– 40% din toată risipa alimentară provine din gospodăriile românilor, nu din industrii?



 15259373 1169030196484307 8548807608160005400 o



Lasă un răspuns

Site creat de