Timp liber

Forţa destinului – Un spectacol de excepție cu invitați speciali la Opera Națională Română din Cluj

opera nationala romana cluj

Opera Națională Română din Cluj-Napoca vă invită duminică, 17 aprilie, începând cu ora 18:30, la spectacolul-eveniment ‘FORȚA DESTINULUI’, de Giuseppe Verdi! Opera, cunoscută drept una dintre cele mai controversate capodopere ale tuturor timpurilor, aduce pe scena clujeană o distribuție importantă, ce-i are ca invitați speciali pe reputatul dirijor sârb Dejan Savic, tenorul Călin Brătescu, un nume recunoscut pe marile scene europene și baritonul Călin Cozma, colaborator al Operei din Berlin.

‘La Forza del Destino’ este opera verdiană pasională și profund dramatică, presărată cu intrigi și blesteme, ce a fost prezentată în premieră mondială la Opera Imperială din Petersburg, în anul 1862, având la bază libretul semnat de Francesca Maria Piave. Succesul său a fost total, spectacolul fiind la scurt timp prezentat și pe scenele din Roma, Madrid (în prezența ducelui de Rivas, autorul piesei ‘Don Alvaro, o La fuerza del sino’, care a inspirat libretul), New York, Viena, Buenos Aires și Londra. Opera verdiană a văzând lumina rampei clujene pentru întâia oară în anul 1935.

Spectacolul special pus în scenă duminică, 17 aprilie, este o reprezentație a celei mai recente montări clujene a spectacolului, prezentată în premieră în anul 2010, cu ocazia aniversării a 90 de ani de la înființarea Operei Naționale Române din Cluj. Spectacolul este unul al contrastelor, scenografia sa alternând clasicul costumelor cu accentele moderniste ale elementelor bucolice, comice și momentelor religioase. Libretul operei în patru acte plasează acțiunea la mijlocul secolului XVIII-lea, urmărind povestea tragică a iubirii dintre Don Alvaro și Leonora, căreia i se opune familia tinerei și însăși soarta. Este o operă ce trăiește prin muzică și emană un puls aparte până la deznodământul tragic și întunecat, care marchează destinul tuturor personajelor. Duminică, 17 aprilie, pe scena clujeană va urca distribuția formată din Florin Sâmpelean (Marchizul de Calatrava), Veronica Fizeșan (Leonora), Geani Brad (Don Carlo di Vargas), Călin Brătescu — invitat (Don Alvaro), Andrada Ioana Roșu, Călin Cozma — invitat, Bogdan Nistor, Alexandra Hordoan, Petru Burcă, Florin Pop și Simonfi Sandor, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflată sub bagheta dirijorului Dejan Savic. Regia artistică este semnată de Rareș Cristian Trifan, iar scenografia îi aparține lui Valentin Codoiu.

Această lucrare verdiană este una dintre cele mai renumite și controversate capodopere ale repertoriului universal. Faima câștigată de ‘La Forza del Destino’ nu s-a datorat doar impecabilei sinergii lirice conferite de compozitorul italian, ci și zvonului unei creații ‘blestemate’, aducătoare de ghinion. Misticul acestei creații a fascinat generații întregi de artiști și spectatori, dornici să afle misterul care stă în spatele tuturor poveștilor superstițioase.

Vă așteptăm, așadar, la un spectacol impresionant, ce ne va dezvălui o capodoperă nepieritoare și tainică!

Biletele sunt puse în vânzare la Agenția Teatrală și online, pe biletmaster.roLasă un răspuns

Site creat de