De Vazut, Important

Forum ONG la Cluj-Napoca. Românii au tot mai multă încredere în ONG-uri

forum ong 2016

Nivelul de încredere a românilor în organizațiile neguvernamentale a crescut foarte mult în ultimii ani, cu un trend de apropiere de media Uniunii Europene. Implicarea cetățenilor în societatea civilă este mult îmbunătățită, iar numărul de activități filantropice și de voluntariat a crescut foarte mult față de acum 7 ani.

În acest context general, pe 26 octombrie, între orele 10:30 – 22:00, în incinta Iulius Mall Cluj, parter, are loc, la Cluj-Napoca, ediţia a III-a a Forumului ONG. Evenimentul este organizat de Clubul Francofon de Afaceri Cluj, cu susţinerea Institutului Cultural Francez Cluj, Consulatului Onorific al Republicii Franceze la Cluj-Napoca, Camerei de Comerţ Britanico-Române și a Centrului Cultural German Cluj-Napoca.

Potrivit unei cercetări de tip Omnibus, realizată de IMAS la comanda FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în 2016, sondajele Eurobarometru din perioada 2001 – 2005 arată o creștere în medie, pentru ansamblul UE, a încrederii de la 56% la 66% în 2005. În România, trendul a fost aproximativ constant până în 2011, cu valori în jur de 30%, având apoi o creștere până la 51%, în datele din 2016.

Deși destul de puține persoane au putut numi un ONG, aproape jumătate dintre români sunt sau au fost membri în asociații. Ceea ce este interesant este că Transilvania pare să fie zona în care se concentrează cele mai multe ONG-uri. Potrivit aceleiași cercetări, „aproape jumătate dintre respondenți (46%) își declară apartenența la cel puțin o organizație, iar aceste persoane sunt de regulă mai în vârstă, din Transilvania și cu status social ridicat”.

Defășurat sub sloganul „Căutăm super eroi!”, această ediţie a Forumului ONG doreşte să încurajeze un dialog între cetăţeni de toate vârstele şi ONG-uri, despre activităţile de voluntariat prin care aceste organizații pot avea impact asupra comunităţii locale. De asemenea, sunt aşteptaţi şi cei care vor să afle mai multe despre cum se pot implica în societatea civilă.

Obiectivele generale sunt: mediatizarea proiectelor și acțiunilor ONG-urilor în rândul angajaților firmelor din Cluj, dar și a publicului larg, crearea unui context de întâlnire între firme, ONG-uri și cetățeni, promovarea valorilor francofone de multiculturalism, toleranță și solidaritate, precum şi integrarea comunităţii internaționale în societatea civilă, prin acțiuni de voluntariat.

Cum se pot obține granturi SEE și Google

În prima parte a zilei, vor exista câteva dezbateri legate de provocările cărora ONG-urile trebuie să le facă faţă. La acestea vor participa speakeri precum Remus Lucuţ, CIO al Asociaţiei Europa Digitală. Astfel, participanţii vor afla despre cum pot dezvolta capacitățile de promovare și aplicare la granturile SEE, granturile Google, redirecționarea impozitului de 2% sau depre donații prin PayPal.

Ne  punem toate forţele în dezvoltarea organizaţiilor neguvernamentale, a unui sector asociativ puternic şi conectat la realitate, capabil să participe eficient la eforturile de dezvoltare a comunităţii locale. Dacă prima ediție a venit ca o întrebare, această a treia ediție e, cred eu, un răspuns necesar, într-o societate civilă foarte activă la Cluj, în condițiile în care aceste proiecte îmbunătățesc continuu calitatea vieții și dezvoltarea economică prin acțiunile lor, dar și luând în calcul o realitate destul de grea pentru aceste ONG-uri, și anume lipsa fondurilor pentru (mai) multe proiecte”, spune Pascal Fesneau, membru în Consiliul de Administraţie al Clubului Francofon de Afaceri Cluj.Lasă un răspuns

Site creat de