Din Oras

Forumul pentru o guvernare responsabilă, organizat la Cluj

dialog cluj fspac

Modul în care rapoartele de activitate ale consilierilor județeni sunt sau nu sunt depuse relevă felul în care autoritățile înțeleg nevoia creării unui spațiu de dialog între autorități și comunitățile locale”. Am discutat despre transparență și responsabilitate în cadrul evenimentului ”Forum pentru o guvernare responsabilă” organizat în 7 aprilie la Cluj-Napoca de către Centrul pentru Politici Publice –CENPO prin proiectul ”Cetățenie activă pentru o bună guvernare locală transparentă” finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Valoarea totală a finanțării este de 67,486.63 €.

Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a găzduit peste 100 de participanți la eveniment, iar dialogul a urmărit teme care au vizat importanța transparenței în administrația publică locală. Discuțiile de tip panel au avut ca temă de dezbatere standardele în comunicarea aleșilor locali cu cetățenii. Dezbaterea a fost moderată de Daniel Pop, președinte al Centrului pentru Politici Publice CENPO, iar invitații au fost: Mihai Lisețchi – secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Cristina Stănuș – conf. univ la Facultatea de Științe Politice din Sibiu, Ioan Hosu – prof univ. dr. Departamentul de Comunicare, Relații Publice și Publicitate, Martin
Balogh – conf. univ. dr. Departamentul de Administrație și Management Public, Cosmin Marian – conf. univ. dr., Departamentul de Științe Politice, FSPAC, UBB.

Mihai Lisețchi a prezentat Memorandumul ”Creșterea transparenței și standardizarea informațiilor de interes public” și a subliniat importanța utlizării unui model standard în afișarea informațiilor de interes public pe website-urile instituțiilor pentru a putea fi accesate cât mai ușor de cetățeni.

Deoarece evenimentul a promovat, ca abordare, puterea exemplului, au fost premiate următoarele consilii județene pentru modul în care au afișat pe paginile de internet sau au pus la dispoziția cetățenilor rapoartele de activitate ale consilierilor județeni: Consiliul Județean Mehedinți – Premiul pentru transparență pro-activă, Consiliul Județean Vâlcea – Premiul pentru responsabilitate și Consiliul Județean Timiș – Premiul pentru colaborarea cu societatea civilă. Au fost înmânate și 3 premii pentru responsabilitatea în comunicarea cu cetățenii consilierilor județeni care au întocmit pentru anul 2014 rapoarte de activitate anuale care includ informații complete și relevante pentru cetățeni.

Astfel, au fost premiați domnul Simion Crețu consilier în cadrul Consiliului Județean Alba, doamna Viorica Sandu – Consiliul Județean Galați și domnul Vasile Boloș – Consiliul Județean Mureș.

Selecția premianților s-a realizat în urma studiului național ”Între detalii formale și semnificație democractică- O analiză a rapoartelor de activitate ale aleșilor locali 2012-2014”. Finalizăm descrierea evenimentului citându-l pe domnul Vasile Boloș, premiat în cadrul evenimentului, care a precizat faptul că “a scrie un raport de activitate înseamnă a scrie un raport de autoevaluare”.



Lasă un răspuns

Site creat de