Fotografia a evoluat foarte mult în ultimii ani. De la buticurile pe care le vizitam special pentru a fi imortalizați, am ajuns în situația în care orice posesor de telefon poate să facă o poză. Și cum aproape oricine poate să-și ia telefoane în rate, avem miliarde de „fotografi” în toată lumea. Folosim ghilimelele pentru că ai nevoie și de altceva pentru a putea fi numit fotograf. De viziune, de pregătire, de creativitate. Dar nu neapărat și de ustensile super scumpe.
Marii producători de telefoane pun tot mai mult accent pe calitatea camerei foto. Iar cu anumite ponturi la îndemână, rezultatele pot fi surprinzător de bune.
Alege o cameră bună!
Ustensilele nu-s așa importante, dar dacă putem alege un telefon cu cameră bună, de ce să nu o facem? Până nu demult, la capitolul ăsta se vorbea doar în megapixeli. Care contează în continuare. Dar e important și ce știe să facă softul cu ei, câte camere sunt și cum lucrează ele împreună pentru a da profunzime și claritate. Probabil că ai auzit deja de Huawei P30 Pro, cu lentilele lui Laica cu tot. În aceeași ligă se învârte și Google Pixel 3 sau ultimul iPhone.
Joacă-te cu focusul
Chiar dacă nu trebuie să reglezi apertura, profunzimea focusului sau timpii de expunere așa cum o faci la o cameră profi, tot ai niște setări de făcut. Nu e suficient să apeși pe buton ca să-ți iasă pozele brici. Și telefoanele au un focus manual pe care-l setezi când atingi ecranul. În plus, fiecare producător vine cu diferite programe built-in care-ți îmbunătățesc rezultatele. Încearcă să eviți blițul pe cât posibil și joacă-te mai mult cu lumina naturală.
Folosește aplicații
Nu înseamnă să trișezi. Pur și simplu, te folosești de toate secretele tehnologiei pentru a-ți transpune viziunea în fotografie. Pe lângă aplicațiile telefonului, poți să mai încerci Photoshop Express, Snapseed și chiar Instagram. Joacă-te cât vrei cu ele, vezi ce știe fiecare să facă, dar ai grijă la calitatea pozelor. Unele s-ar putea să-ți distrugă rezoluția cu fiecare modificare.
Profită de dimensiunile reduse
O sculă profesionistă este și foarte greu de ascuns. Cu alte cuvinte, oamenii își cam dau seama când le faci poză. Iar reacțiile care se nasc de aici pot să varieze de la nervi, la timiditate sau, dimpotrivă, o atitudine exagerat de expansivă. Dar cu un telefon, oricât de mare ar fi, poți să mai păcălești momentul fotografiei. Iar această spontaneitate e o stare pe care fotografii o caută mereu, mai ales cei urbani.
Revenind la telefon, chiar sunt modele în 2019 care fac poze mai bune decât unele aparate foto de acum 5 ani. Poate că vin și cu prețuri pe măsură, dar cu un CardAvantaj la îndemână, împarți costurile în rate fără dobândă*. Și te alegi cu cea mai operativă variantă de pus pasiunea în practică.
*Dobanda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.