Social & Cultura

Friteuza cu aer cald: avantajele și dezavantajele unui air fryer

friteuza

Aceste aparate promit o mâncare prăjită mai sănătoasă, mai economică și mai puțin calorică

Se pare că aparatele de prăjit cu aer (sau air fryer-ele) au devenit gadgetul la modă în bucătărie. Friteuza cu aer cald Tefal este aici de ani buni, dar multă vreme nu am considerat-o o opțiune pentru casa noastră. Aparent o revoluție, realitatea este că ele sunt în viața noastră de mai bine de un deceniu. Doar că nu am început să le acordăm atenție până acum.

Avantajele sale, promovate până la refuz, promit o mâncare prăjită mai sănătoasă, mai ieftină și mai puțin calorică. Dezavantajele sale, pe care le are, vi le vom povesti puțin mai jos. Realitatea este că obsesia – bine înțeleasă – pentru sănătate a făcut ca alimentele prăjite și abuzul lor să ajungă pe punctul de a fi eliminate din viața noastră.

Alimentele sunt supuse unui aer foarte fierbinte

Crochete, pateuri, cartofi prăjiți și nuggets de pui, obișnuitele batoane de mozzarella, inele de ceapă… Pe scurt, aproape toate produsele pe care le găsim în aluat și prelucrate pe rafturile frigorifice ale supermarketurilor noastre.

Acest lucru nu înseamnă, desigur, că prăjirea la domiciliu a fost scutită de dezavantajele alimentelor prăjite. Și nici nu înseamnă că, cu moderație, consumul de mâncare prăjită din când în când nu este o plăcere gastronomică. Problema apare atunci când transformăm excepționalul într-un obicei.

De aceea, modul în care este folosit este marea sa valoare.Vorbim despre un aparat care supune alimentele la aer foarte cald în circulație constantă – datorită unui ventilator, dar și a unei surse de căldură electrice – în timp ce friteuzele obișnuite prăjesc în grăsime.

Aici intervine friteuza cu aer cald ca o alternativă a priori mai sănătoasă la friteuza convențională (pe bază de ulei, indiferent de tipul utilizat). O dilemă pe care cu siguranță mulți o avem pe masă și ne întrebăm dacă aparatele de prăjit cu aer vor fi la fel de utile ca și cuptoarele cu microunde sau dacă vor trece în neființă precum aparatele de făcut iaurt sau de făcut pâine.

Avantajele și dezavantajele friteuzei cu aer cald

La fel ca toate aparatele electrocasnice, air fryer-ele nu sunt scutite de o lume a modei și a mărcilor. Există opțiuni accesibile, opțiuni cu preț mediu și opțiuni scumpe. Se schimbă producătorul, se schimbă componentele, se schimbă dimensiunile și se schimbă modurile de utilizare. Cu o friteuza cu aer cald Tefal ai garanția calității și a unui preț mai mult decât rezonabil.

În esență, orice friteuză cu aer cald este destul de simplu de utilizat și, de obicei, vine cu un manual de instrucțiuni și o carte de rețete. Aceasta din urmă, pe lângă faptul că menționează preparatele mai clasice, tinde să cocheteze și cu unele idei culinare pentru a se îndepărta de alimentele congelate și pregătite.

Avantajele unei friteuze cu aer cald

Mai întâi de toate, trebuie să știm clar cu cine vrem să o comparăm. Noi am rămas cu termenul de „friteuză”, dar în realitate este mai degrabă un cuptor în miniatură decât o friteuză.

Poate că este vorba de marketing, dar friteuza cu aer cald Tefal este mai aproape de a fi un cuptor – cu aer cald și ventilator – decât de a fi o friteuză normală. În mod logic, dacă scoatem uleiul din ecuație, vom ajunge în mod logic la mai puține grăsimi adăugate și, prin urmare, la un produs mai sănătos în esență.

În orice caz, fundamental este să știm cu cine vrem să punem în competiție friteuza cu aer cald. Ea se mișcă în acel limbo dintre friteuza convențională și cuptor. Din acest motiv, unele dintre avantajele sale vor fi notabile în raport cu unii și minime în raport cu alții.

Mai sănătos: nu există prea multe argumente în această privință

Dacă renunțăm la grăsimea sau uleiul din prăjire, eliminăm calorii și obținem un produs mai sănătos. Cu toate acestea, în majoritatea preparatelor, este necesară o cantitate mică de ulei pentru a obține ceva mai multă savoare sau textură.

Mai rapid: în comparație cu un cuptor, o friteuză cu aer comprimat este mai rapidă, deoarece este mai mică și mai puternică, dar nu este mai rapidă decât o friteuză convențională. Cele mai multe aparate de prăjit cu aer au nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a „prăji” batoane de cartofi proaspeți, în timp ce o friteuză cu ulei le va avea gata în mai puțin timp.

Mai eficientă: din nou, depinde cu cine o compari. În mod logic, deoarece este mai rapidă, nu are nevoie de preîncălzire și este mai mică, va fi mai eficientă decât un cuptor convențional. Pe de altă parte, este mai puțin eficient decât o friteuză convențională, deoarece are nevoie de mai multă energie și de mai mult timp pentru a pregăti mâncărurile.

Mai economic: revenim la întrebarea care este cea mai bună alegere. Dacă ne gândim la prețul aparatului, o friteuză cu aer cald este de obicei mai scumpă decât o friteuză convențională, dar pe termen lung trebuie să luăm în calcul consumul de ulei al celor tradiționale. Dacă comparația este cu un cuptor, matematica este evidentă: friteuza cu aer cald este considerabil mai ieftină.

Mai versatilă: la jumătatea distanței dintre cuptor și friteuză beneficiază friteuza cu aer cald. Este la fel de potrivită pentru a găti somon în locul unei plite, ca și pentru a „prăji” un pui – dacă acesta încape în interior – sau pentru a prăji cartofi.

Mai ușor de curățat: generează mai puține deșeuri decât o friteuză convențională și, deoarece necesită mai puțină grăsime, este mai ușor de păstrat în stare perfectă. În general, coșurile lor pot fi puse și în mașina de spălat vase. În orice caz, trebuie avut grijă ca acestea să nu-și piardă proprietățile antiaderente.

Dezavantajele friteuzei cu aer cald

Fiecare aparat electrocasnic are călcâiul lui Ahile. Cu toate acestea, dezavantajele lor au mai mult de-a face cu modul în care sunt folosite decât cu aparatul în sine.

Trebuie ținut cont dacă locuim într-o casă în care friteuzele sau mâncarea prăjită joacă un rol important, de exemplu. De asemenea, trebuie să ținem cont de mărimea gospodăriei noastre și chiar de timp, și de ceva care uneori trece neobservat: mărimea nucleului familial.

Spațiu: deși variază în funcție de dimensiuni, fie că este vorba de un cuplu sau de o familie mai mare, friteuzele de prăjit cu aer sunt relativ voluminoase. Mai mari decât o friteuză normală, dar mai mici decât un cuptor, problema este că sunt, în general, destul de înalte – sau mult mai înalte decât o friteuză cu imersie. Dacă aveți puțin spațiu în bucătărie, s-ar putea să nu fie foarte binevenite.

Timpul: atât de la produsele congelate, cât și de la cele proaspete, este nevoie de mai mult timp pentru a găti decât într-o friteuză tradițională. După cum am spus, cartofii prăjiți naturali pot fi gata în mai puțin de 10 minute într-o friteuză cu ulei, în timp ce într-o friteuză cu aer cald poate dura cel puțin 20 de minute. La aceeași capacitate, va fi mai lentă decât concurenții săi.

Utilizare: acest răspuns este întotdeauna personal, dar cu toții avem acasă un aparat subutilizat. Dacă prăjirea face parte din rutina zilnică sau dacă folosiți de obicei cuptorul pentru a evita prăjirea și grătarul, aceasta este o alternativă bună.Lasă un răspuns

Site creat de