Social & Cultura, Important

Gala de închidere a Zilelor Culturale Maghiare – Emil Boc: „Încercăm să fim un model al artei de a trăi împreună”

zile culturale maghiare 5

Gala de închidere a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj 2016 a avut loc duminică seara, în Piața Unirii arhiplină. În timpul galei s-au adresat publicului Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare, Varga Mihály, Ministrul Economiei Naționale din Guvernul Ungariei, Horváth Anna, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca și Ilona Deme, președintele Asociației „Copacul Vieții”.

Emil Boc a început prin a saluta publicul în limba maghiară, cu “Jó estét kívánok!” – “Bună seara!”. Primarul municipiului a subliniat faptul că Zilele Clujului și „Zilele Culturale Maghiare sunt adevărate branduri ale orașului, evenimente cu care ne mândrim”.  De asemenea, Emil Boc a afirmat că prin acest gen de manifestări „încercăm să fim un model al artei de a trăi împreună”. Totodată, primarul municipiului și-a exprimat bucuria oferită de faptul că, în ultimii ani, Clujul a devenit un model de conviețuire pentru comunitățile din Europa și din întreaga lume.

Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare, și-a arătat recunoștința față de public și față de autorități pentru cea de-a șaptea ediție a festivalului. „E a șaptea ocazie când ne întâlnim să ne bucurăm împreună, să trăim sentimentul de comunitate care stă la baza acestei manifestări”. De asemenea, Gergely Balázs a vorbit despre atacurile venite din partea unor instituții mass-media în timpul festivalului și despre pericolul transmiterii unor informații trunchiate, care sfârșesc prin a manipula publicul. El a ținut să mulțumească unor reprezentanți ai societății civile precum organizația ActiveWatch, care susțin cauza Zilelor Culturale Maghiare și semnalează derapajele etice ale  unor instituții mass-media.

Totodată, organizatorul principal al evenimentului și-a exprimat gratitudinea față de comunitatea română din Cluj, care participă în din ce în ce mai mare măsură la Zilele Culturale Maghiare. „Festivalul nu mai este doar al comunității maghiare, ci și al celei române majoritare, fiind o punte de legătură între cele două comunități.

Varga Mihály, Ministrul Economiei Naționale din Guvernul Ungariei, a vorbit despre importanța aceluiași simț al comunității. „În această seară, pășim afară din cotidian și ne putem bucura împreună”.

În cadrul galei, organizatorii festivalului și Ilona Deme, președintele Asociației „Copacul Vieții”, au anunțat că, în timpul campaniei caritabile derulate în cadrul  Zilelor Culturale Maghiare, publicul a donat 23.000 de lei, bani care vor fi folosiți pentru cumpărarea unui leagăn de joacă pentru copiii cu deficiențe locomotorii, în cadrul proiectului umanitar „Și eu vreau să mă joc”.

De altfel, aflată alături de Ilona Deme pe scenă, Horváth Anna, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, a mulțumit publicului pentru donații și a punctat faptul că leagănul va fi amplasat într-un loc public în curând.

La finalul evenimentului, echipa organizatorică a Zilelor Culturale Maghiare a urcat pe scena din Piața Unirii în aplauzele publicului.

Gala de închidere a fost urmată de un concert susținut de legendara trupă Omega, aflată pentru prima dată la Cluj.Lasă un răspuns

Site creat de