Social & Cultura

Gestionează-ți banii inteligent – 3 lucruri pe care le poți pune acum în practică

Gestionează-ți banii inteligent – 3 lucruri pe care le poți pune acum în practică

Fiecare perioadă are propriile sale cheltuieli, fie că vorbim de iarnă sau de sezonul estival, însă trebuie să știi exact cum să-ți gestionezi banii, astfel încât finanțele tale să nu aibă de suferit, iar tu să te poți bucura de tot ce ai nevoie, precum și de tot ce îți dorești. De aceea, gestionarea inteligentă a banilor este unul dintre principalele lucruri pe care trebuie să le înveți, atât tu, cât și cei apropiați ție. 

Iată cele mai cunoscute și eficiente 3 lucruri pe care trebuie să le faci pentru a avea parte de o gestiune inteligentă a finanțelor tale: 

1. Monitorizează-ți veniturile și cheltuielile

Pentru a putea reuși să înțelegi ce se întâmplă cu banii tăi, atunci e necesar să înțelegi pe ce îi cheltuiești, precum și care sunt veniturile tale, până la cel mai mic bănuț. Pentru a face acest lucru e necesar ca, cel puțin în fiecare săptămână, să faci o retrospectivă a cheltuielilor și, evident, a veniturilor. Poți apela la o aplicație de management financiar, care îți va oferi posibilitatea de a introduce mai ușor datele și poți să ai acces la ele oricând. Mai mult, prin gestionarea finanțelor în acest mod vei observa exact pe ce se duc banii tăi, care sunt cheltuielile cele mai mari, precum și de unde poți face câteva economii. 

2. Planifică-ți cheltuielile viitoare 

Există perioade în care ai parte de mult mai multe cheltuieli: spre exemplu, vara, unul dintre principalele tale lucruri pe care le vei plăti va fi concediu, iar în sezonul rece va trebui să îți achiziționezi anvelope de iarnă pentru mașina ta de la Altex.ro sau să ai în vedere cadourile de Crăciun. De aceea, e de preferat ca pentru aceste cheltuieli să pui deoparte banii din timp, astfel încât să nu simți că vei rămâne fără bani sau că ești acaparat de cheltuieli. Mai mult, în acest fel vei reuși să îți acoperi toate nevoile, dar și să ai parte de experiențele pe care ți le dorești.

3. Creează-ți un fond de rezervă 

La momentul actual există mai multe moduri în care poți avea grijă de finanțele tale și cum le poți gestiona. Însă, toate îți spun un lucru foarte important: investește într-un fond de rezervă. Acesta va trebui alimentat lunar, cu un procent confortabil din veniturile tale și care să-ți fie de folos atunci când îți vei dori să faci o achiziție mai considerabilă sau în cazul unor situații neplăcute. De regulă soldul acestui fond nu ar trebui să scadă sub echivalentul a 6 salarii de ale tale. 

Gestiunea financiară nu este o abilitate ce se învață peste noapte, ci este nevoie de exercițiu și de disciplină. Cu siguranță sunt perioadă în care nu vei avea control complet asupra cheltuielilor sau asupra veniturilor tale, însă acestea trebuie să fie de scurtă durată. 

sursa foto: pexels.comLasă un răspuns

Site creat de