Văd aproape zilnic copii cu ghiozdane care sunt mai mari decât ei și se chinuie să îl care în spate.
Unii dintre ei sunt mai norocoși pentru că vin fie bunicii, fie părinții și aceștia duc ghiozdanele copiilor. Micuții tac și nu se plâng, se prind în povești cu prietenii până ajung acasă și nu bagă în seamă greutatea ghiozdanelor.
Pe termen scurt efectele nu se observă, însă pe termen lung acești copii își vor pierde o bună parte din viață cu vizite la doctori, cu tratamente pentru durerile de spate cauzate de deformări ale coloanei. Mă număr și eu printre generațiile care au cărat ghiozdane mai grele ca sacoșele de cumpărături, chinuindu-mă să stau dreaptă în ciuda durerii. Azi mă trezesc cu dureri de spate și sunt nevoită să fac exerciții fizice în fiecare zi.
Bineînțeles că diferitele deformări de coloană nu sunt doar din cauza ghiozdanului și că, depistate la timp pot fi corectate, dar greutatea lui influențează atât sănătatea fizică a copiilor, cât și cea emoțională.
Astfel, Federaţia Asociaţiilor de Părinţi a lansat o campanie care îşi propune să atragă atenţia asupra greutăţii ghiozdanului care ajunge şi la şapte kilograme. Un ordin de ministru din anul 1995 stabileşte greutatea manualelor la 2,5 kg. Părinții își doresc ca sănătatea copiilor să fie pe primul loc, iar asta începe cu reforma sistemului de educație. Federația părinților a găsit soluții care pot fi puse ușor în practică cum ar fi digitalizarea manualelor, folosirea unor fișe în loc de manuale sau fiecare manual să fie în 2 exemplare, unul la școală și unul acasă.
Orice soluție, fie că e inspirată din alte sisteme de educație, fie din ideile generate de cei implicați în învățământul românesc poate fi implementată dacă autoritățile locale și centrale își dau seama că există o problemă care trebuie rezolvată cât mai repede.
cluju.ro susține această campanie și îi încurajează pe toți părinții să se implice pentru a proteja sănătatea micuților. Sperăm ca împreună să tragem un semnal de alarmă în rândul cetățenilor, iar autoritățile să ia cea mai bună decizie în cel mai scurt timp.
Articol realizat de Moldovan Daiana