Social & Cultura

Greutăţile mamelor din perioada carantinei şi a pandemiei de coronavirus

Greutăţile mamelor din perioada carantinei şi a pandemiei de coronavirus

Perioada pandemiei a fost una delicată pentru toată lumea. Atenţia tuturor a fost îndreptată spre categoriile vulnerabile – copii, adulţi, vârstnici, acesta fiind motivul pentru care mamele au fost plasate pe un loc secundar în această ecuaţie.

Acestea au avut o importanţă extraordinară pe toată durata pandemiei, în special în cazul copiilor, pe care au trebuit să-i ajute cu teme, proiecte şi întâlniri pe reţelele de socializare.

Mai jos, vă prezentăm experienţa a trei mame cu copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani, care pe lângă activităţile şcolare, au avut de înfruntat încă un obstacol foarte greu, combaterea plictiselii.

Loredana Pop este o tânără de 26 de ani, mama unei fetiţe de 3 ani. Aceasta ne-a declarat că perioada stării de urgenţă şi perioada stării de alertă au fost extrem de benefice pentru întreaga familie. Întrebată despre ce activităţi a realizat în această perioadă alături de familie, Loredana ne-a declarat că a încercat să vină cu o activitate nouă în fiecare zi, precum cititul diferitelor cărţi, colorat. Pe lângă acestea,

„Perioada aceasta a fost una foarte frumoasă şi distractivă. N-am simţit deloc stresul acestor vremuri, care au trecut repede, zic eu, pentru că am făcut diferite activităţi în familie. Cititul cărţilor, coloratul şi lego au fost activităţile principale, însă am venit şi cu idei inovative şi amuzante, de exemplu am pus în scenă o „piesă de teatru” împreună cu soţul meu, la care fetiţa a râs foarte mult.”

Paula ChelemenPentru a combate plictiseala, Paula ne-a spus că a realizat multe activităţi împreună cu băieţelul ei. Pe lângă cerinţele de la grădiniţă, a făcut împreună cu Adam, puzzle-uri, au grădinărit, au mers la pescuit şi au făcut mult sport împreună.

„Carantina ne-a priit. Am avut timp să facem multe activităţi împreună. Am făcut temele date de doamna educatoare, liniuţe, punctuleţe, desene pe care le-am colorat, iar pe lângă asta, am grădinărit, am mers la pescuit şi am făcut mult sport împreună.”

Adel Lapohos este mămica a doi băieţi, David şi Milan care au vârsta de 14, respectiv 7 ani. Mama ne-a declarat că această perioadă a fost una destul de stresantă, deşi a încercat să facă  multe activităţi cu copiii, care să-i detensioneze şi să-i facă să uite de perioada pe care o trăiesc, departe de ceilalţi copii. Pe lângă jocuri de strategie împreună cu familia şi jocuri pe calculator, băieţii au ajutat-o pe Adel şi la treburile casnice, precum curăţenia în casă, prin curte şi în grădină. De neuitat au fost şi temele date de profesori, care au trebuit realizate într-un timp limitat şi care n-au fost pe placut niciunuia.

 „A fost o perioadă destul de stresantă. Ne-am mai jucat şah, băieţii s-au mai jucat pe calculator, am grădinărit şi am făcut curăţenie. Din punct de vedere al temelor şi proiectelor şcolare,

Întreaga perioadă a fost un test de adaptare pentru toată lumea, de aceea, fiecare dintre noi a încercat să-şi reorganizeze activităţile acasă.Lasă un răspuns

Site creat de