Social & Cultura

Hidrofor sau pompa? Ce alegem pentru a avea rapid apa in gospodarie

hidrofoare

Apa potabila pe care o gasim cu totii la canal este o raritate in multe zone din tara, mai ales in mediul rural. In unele fantani apa poate fi la adancimi mari si nu avem cum sa ajungem la ea, nu toata lumea are norocul sa aiba apa la cativa metri sub nivelul solului.

Acolo unde apa e la mare adancime singura modalitate de a putea sa o folosim este prin prezenta unei pompe submersibile pentru alimentare. Presiunea exercitata de pompe permite circularea apei, apa poate fi trasa din puturi si folosita la diverse treburi gospodaresti.

De multe ori intalnim pompele in domeniul casnic, in cel industrial, in agricultura si in diverse zone comerciale, in locurile unde apa trebuie extrasa din panza freatica. Pompele submersibile trebuie alese cu grija in functie de debitul de aba si inaltimea de pompare, au lungimea cilindrilor de pana la 50 cm, iar motorul si pompa sunt montate in corp comun.

Ca sa functioneze corect ele trebuie scufundate in puturi, sub apa, dupa care se porneste motorul. Apa scoasa din panza freatica e transportata la case printr-un furtun sau o conducta. Alimentarea cu apa in acest fel a devenit o necesitate pe masura ce nivelul panzei freatice a scazut.

Daca atunci cand folosim pompe submersibile nu avem rezultatele dorite putem sa achizitionam hidrofoare. Pompa si motorul lor se afla in afara puturilor, foarte aproape de fantani sau surse de apa. Apa aspirata poate fi scoasa doar de la adancimide opt metri, urmand sa fie refulata prin conducte pana la consumatori cu presiune mare. Intre pompe si hidrofoare sunt de preferat primele, cele submersibile.

Pompele submersibile au eficienta energetica mare, hidroforul consuma prea mult pentru randament cam slab. O pompa se foloseste de presiunea directa ca sa scoata apa din sol, hidroforul are o metoda indirecta si aspira, de unde si presiunea mai mare la pompa. Pompele rezista la apa destul de bine, au garnituri si sunt etanse, nu e nevoie de spatiu suplimentar pentru ele, nu au nevoie de amorsare, ceea ce se intampla in cazul hidrofoarelor.Lasă un răspuns

Site creat de