Social & Cultura

Implantul dentar poate avea și contraindicații. Află care sunt acestea

contraindicatii implant dentar

Te confrunți cu lipsa dinților și singura modalitate de restaurare a danturii este cu ajutorul unui implant? Urmezi diverse tratamente și nu știi dacă ești un candidat în vederea inserării unui implant dentar? Despre toate aceste lucruri discutăm în acest articol.

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este un tratament modern de restaurare a dinților pierduți. În locul dintelui natural lipsă se va introduce o rădăcină artificială în osul maxilar, iar pe acesta se va atașa un bont protetic sau o coroană dentară.

Deși tehnologia și medicina au evoluat foarte mult, procedura stomatologică de inserare a unui implant dentar vine cu anumite limitări. Însă doar medicul implantolog este în măsură să ia această decizie, pentru a limita complicațiile post procedură.

Termenul de contraindicație se referă la faptul că există unul sau mai mulți factori care nu recomandă o anumită procedură. În ceea ce privește contraindicațiile implantului dentar acestea pot viza stări patologice, medicamente sau chiar vicii care pot afecta intervenția chirurgicală, astfel încât vindecarea să fie îngreunată, iar rezultatul obținut să nu fie optim.

În ceea ce privește contraindicații implant dentar acestea pot fi de două feluri – relative și absolute. La acestea se pot adăuga și contraindicațiile generale sau locale, care se referă la starea de sănătate generală a pacientului sau la cea orală.

Ce obstacole sunt în calea implantării?

Unul dintre principalele obstacole este reprezentat de atrofia osoasă a maxilarului superior sau inferior. După îndepărtarea sau pierderea unui dinte, în timp volumul osos scade, ceea ce destabiliza implantul dentar. Mai mult, țesuturile din jurul implantului vor deveni mai vizibile și mai predispuse la infecții bacteriene, fiind necesară aplicarea unei grefe osoase.

De asemenea, trebuie menționat faptul că structurile apropiate implantului trebuie protejate – canalul mandibular sau sinusurile maxilare. Astfel, intervenția trebuie realizată cu multă grijă, astfel încât să fie evitată lezarea acestor structuri.

Și sinuzita poate fi un inconvenient în inserarea implanturilor dentare. Sinuzita maxilară, de exemplu, poate complica operația, dat fiind că implanturile sunt situate în apropierea sinusurilor, iar bacteriile se pot răspândi în țesutul maxilar. Astfel, procesul inflamator poate duce la respingerea implanturilor dentare.

Ce afecțiuni limitează această opțiune de tratament?

Diabetul

Diabetul se caracterizează prin afectarea absorbției glucozei în organism, ceea ce duce la apariția unor modificări ireversibile. De cealaltă parte, în cazul diabetului zaharat, vindecarea rănilor este îngreunată, iar procesul de integrare a implantului dentar încetinește, dat fiind faptul că sunt afectate vasele de sânge.

Totuși, trebuie menționat că persoanele cu diabet pot urma un tratament de inserare a implanturilor dentare, câtă vreme pacientul se află în tratament și nivelul zahărului din sânge este ținut sub control.

Afecțiuni ale glandei tiroide

Afecțiunile glandei tiroide duc la un dezechilibru hormonal, fapt ce afectează structura țesutului osos. În cazul hipertiroidismului celulele nu primesc suficienți nutrienți; în hipotiroidie, procesul de restructurare osoasă este încetinit.

Ambele afecțiuni pot îngreuna osteointegrarea și crește, astfel, riscul ca implantul dentar să fie respins de organism. Dacă pacientul este sub tratament, acesta poate urma această procedură, grație specialiștilor de implantologie de la Smile Ambassador.

Afecțiunile oncologice

În cazul tumorilor maligne, inserarea implantului dentar se va face doar după ce pacientul este vindecat complet, dat fiind că riscurile unor complicații sunt mult prea ridicate. Totodată, intervenția este absolut interzisă dacă pacientul are metastaze, neoplasme la nivelul feței, gâtului sau capului sau efectuează proceduri de chimio și radioterapie.

Hepatita

Hepatita este cauzată de viruși, iar cei mai periculoși sunt cei B și C. Boala nu reprezintă o contraindicație absolută pentru implantul dentar, ci presupune doar anumite restricții. Totuși, boala poate da dificultăți în oprirea sângerii după inserarea implantului și inflamații.

Photo by Ivan Babydov: https://www.pexels.com/photo/white-dental-impression-under-neon-illumination-7788371/



Lasă un răspuns

Site creat de