Ați trecut de perioada de sarcină și ați născut un bebeluș sănătos. Ce urmează acum? De obicei, ideea despre cum să crești mai bine un copil poate părea descurajantă, mai ales când toți cei din jur vin cu fel de fel de sfaturi, unele bătându-se cap în cap.
Pentru că nimeni nu se naște învățat, nu trebuie să vă descurajați. Puteți apela la cărți de parenting pentru a face față acestei situații noi din viața voastră.
Există mai multe tipuri de astfel de cărți pe care le puteți găsi pe piață. Unele sunt cărți care oferă informații despre părinți, care acoperă modul de a trece de la o etapă la alta, unele sunt o privire jurnalistică asupra modului în care sunt părinții în zilele noastre și altele sunt memorii sau cărți de umor menite să-ți dea puterea să depășești momente critice, când ai impresia că „meseria” de părinte te depășește.
Astăzi, o mulțime de ghiduri parentale lansate în ultimul deceniu pot fi regăsite pe rafturile librăriilor. Anii 2010 au constituit perioada cea mai prolifică pentru cărțile parentale. Unele au promovat modul în care copiii erau crescuți în cultura chineză sau cea evreiască, altele au dat exemplu modul în care francezii își cresc copiii. Aparent, întotdeauna există o carte care răspunde la orice întrebare referitoare la creșterea copiilor.
Iată câteva dintre cele mai importante cărți de parenting pe care le puteți găsi astăzi pe piață:
- „CREIERUL COPILULUI TĂU” de Daniel J. Siegel şi Tina Payne Bryson
Cartea prezintă 12 strategii-cheie pentru o dezvoltare cerebrală sănătoasă și pentru o copilărie mai calmă şi mai fericită. Bazându-se pe date recente din diverse științe, autorii explică de ce copiii au accese de furie, se bat ori stau îmbufnaţi. Apoi ne învață cum să convertim fiecare „ieşire”, conflict sau teamă într-o ocazie de a cultiva o dezvoltare emoţională şi intelectuală sănătoasă a copiilor, astfel încât să avem cu toții o viață echilibrată, plină de sens şi de armonie.
- „CUM ÎI AJUTĂM PE COPII SĂ FACĂ FAȚĂ TRAUMELOR” de dr. Peter A. Levine și Maggie Kline
Cartea le aruncă un colac de salvare părinților care se întreabă cum să-și ajute copiii tulburați de situații problematice. Dr. Peter A. Levine și Maggie Kline oferă unelte simple, dar puternice, pentru a-i păstra pe copii în siguranță și pentru a-i ajuta să-și revină după o sperietură sau după un eveniment copleșitor.
În plus, autorii au conceput pentru cititori pași ușor de urmat pentru detașarea de traumă, precum și activități de contracarare a efectelor ei asupra corpului, minții și spiritului copilului. Această carte revoluționară simplifică un subiect complex și adeseori mistificat, dându-le idei și putere părinților pentru a crește tineri cu adevărat încrezători, rezistenți și senini, în ciuda vremurilor stresante și turbulente.
- „TERAPIA PRIN JOC” de dr. Garry L. Landreth
Presați de nevoia rezolvării rapide a problemelor, uităm adeseori că cei mici nu știu să se exprime prin concepte savante, ci prin joc, și că nu conștientizează ceea ce li se întâmplă așa cum o facem noi, adulții. Cartea „Terapia prin joc – Arta relaționării” vine însoțită de un DVD și restabilește cadrele firești ale interacțiunii cu copiii de orice vârstă și ne aduce aminte cum să ne reducem gândurile și grijile la tăcere pentru a asculta vocea delicată și ideile inepuizabile ale micuțelor persoane de lângă noi.
Adresându-se atât terapeuților, profesorilor și psihologilor, cât și părinților și bunicilor, Garry L. Landreth ne învață cum să înțelegem limbajul pe care îl folosesc copiii pentru a ne comunica frământările lor: nu prin cuvinte, ci prin joc.
Imagine de skalekar1992 de la Pixabay