Social & Cultura

Importanta dedurizării apei în funcţionarea corespunzătoare a centralei termice pe gaz

Importanta dedurizării apei în funcţionarea corespunzătoare a centralei termice pe gaz

În vederea unei funcționări corespunzătoare a unei centrale termice pe gaz, proprietarii locuinţelor unde aceasta este instalată depinde de foarte multe lucruri. Menţinerea echilibrului apei este un important criteriu pentru funcţionarea centralei, iar dedurizarea apei este un subiect intens dezbătut.

Apa dura reprezintă o problemă nu numai pentru sănătatea oamenilor, ci şi pentru “sănătatea” sistemelor de încălzire care o folosesc. Totodată, apa dura are efecte nefaste care trebuie conştientizate rapid. Importanța calităţii apei este majoră în ceea ce priveşte funcţionarea centralei termice pe gaz. Indiferent de scopul în care este folosită, apă trebuie să fie de cea mai bună calitate. Chiar dacă nu este considerată a fi periculoasă, apa dura creează dificultăţi în orice locuinţă, de aceea efectele nefaste ale acesteia se resimt în timp.

Ce este apa dură şi ce consecinţe nefaste are?

Apa dură este apă ce prezintă o cantitate mare de minerale dizolvate, minerale precum magneziu şi calciu. Apa dură este cunoscută pentru că aceasta conţine calcar sau piară. Sunt cazuri în care apa dura provoacă efecte negative asupra organismului, dar şi asupra sistemelor de încălzire. Apa dura dezvolta pietre la rinichi dacă este ingerata sau deteriorează părul şi pielea dacă este folosită la spălat. În urma spălatului cu apă dură, pielea este aspră şi părul este lipsit de elasticitate şi de strălucire.

Pe lângă aceste efecte nefaste, apa dura poate degrada ţevile prin depunerile de calcar, poate reduce viaţa acestora şi poate determina costuri în plus cu schimbarea pieselor, crescând totodată factura la energie termică.

Ce presupune dedurizarea apei?

Dedurizarea ape este un proces complex prin care se înlătură conţinutul de magneziu, de calciu şi de alte săruri sau impurităţi. Dedurizarea are ca şi scop îndepărtarea depunerilor de calcar de pe orice obiect sanitar şi de pe orice aparat electrocasnic din locuință.

Apa dura poate degrada atât maşina de spălat rufe sau vase, cât şi centrala termică pe gaz. Depunerile de calcar formate în interiorul obiectelor sanitare contribuie la diminuarea presiunii apei în ţevi, devenind o problemă de actualitate. În prezent se fac eforturi pentru filtrarea apei, dedurizarea implicând numeroase avantaje privind instalaţiile sanitare şi electrocasnicele din locuință, ce implică:

  • prevenirea depunerilor de calcar;
  • prevenirea blocării conductelor de apă;
  • prelungirea duratei de viaţă a aparatelor de uz casnic ce intră în contact cu apă;
  • reducerea cheltuielilor de întreţinere a obiectelor sanitare;
  • reducerea cheltuielilor de întreţinere a electrocasnicelor;
  • eliminarea posibilităţii de a avea pielea şi părul uscate şi deteriorate.

Pentru dedurizarea apei se recomandă soluţii speciale de filtrare montate atât la punctul de folosire, cât şi la cel de intrare pe conducta principale. De asemenea, montarea unui dedurizator de apă pe conducta principală de apă rece filtrează duritatea apei, indepartand excesul de calciu şi magneziu şi elimina riscul ca acesta să se depună sub forma calcarului în diferite obiecte de uz casnic ce intră în contact cu apă.

Staţiile de dedurizare a apei au rolul de a înlătura impurităţile din apă, de a creşte durata de viaţă a electrocasnicelor şi de a preveni depunerea de calcar pe obiectele sanitare din locuință şi de a reduce costurile privind achiziţionarea apei îmbuteliate.



Lasă un răspuns

Site creat de