Social & Cultura

Importanța inteligenței emoționale în leadership

Importanța inteligenței emoționale în leadership

În societatea modernă, liderul nu conduce prin autoritate și control, ci cu ajutorul inteligenței emoționale. Vorbim despre un cumul de abilități pe care oamenii de succes la au în comun, abilități care îi conduc spre închegarea echipelor de lucru și îndeplinirea sarcinilor la timp. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre importanța inteligenței emoționale în leadership, atunci ai ajuns în locul potrivit. În cele ce urmează, vom discuta, pe larg, despre secretele celor care reușesc să motiveze și să inspire persoanele cu care lucrează.

Ce reprezintă inteligența emoțională?

Dacă ești decis să te înscrii la un curs de leadership, una dintre principalele discuții va guverna în jurul acestui subiect. Ce este inteligența emoțională? Ei bine, vorbim despre capacitatea liderilor de a recunoaște, înțelege, gestiona și folosi într-un mod productiv atât propriile emoții, cât și emoțiile celor din jur, emoțiile oamenilor cu care lucrează. Concret, acest concept a fost adus în atenția publicului de Daniel Goleman, scriitor, psiholog și jurnalist, o adevărată personalitate și un om care consideră că există 5 factori cheie care pot influența procesul de lucru și relațiile dintre colegi sau colegi și lider: cunoaștere de sine, autocontrol, motivație, empatie și abilități sociale.

Percepția propriilor emoții

Atunci când nu ești conștient de felul în care reacționezi în situațiile tensionate, poți pierde totul de sub control. Pe de altă parte, dacă îți recunoști atât punctele forte, cât și punctele slabe, poți fi convins că te afli pe drumul cel bun. Un lider cu principii și reguli sănătoase va fi întotdeauna capabil să se autoevalueze, va fi sincer cu el și nu va avea așteptări doar de la membrii echipei, ci și de la el, mai ales de la el.

Autocontrolul

Inteligența emoțională ține și de autocontrol – una dintre principalele abilități de leadership. Sigur că omul în sine este o adevărată emoție și nu putem nega acest aspect, dar putem să recunoaștem ușor un lider care își poate controla trăirile interioare. Persoanele care știu să-ți gestioneze emoțiile în situațiile tensionate sunt considerate adevărate izvoare de inspirație pentru cei care au nevoie să fie ghidați. În plus, știi și tu că o situație de criză nu se rezolvă mai repede dacă cel aflat în funcție de conducere își canalizează întreaga energie pentru a ridica tonul vocii.

Motivația

Lideri care ajung la birou cu zâmbetul pe buze, cei care găsesc tot timpul o parte bună în task-urile obositoare sunt cei care reușesc să motiveze o întreagă echipă, amintindu-le membrilor despre scopul companiei, dar și despre țelurile lor personale. Nu este ușor să vezi mereu partea plină a paharului, dar un adevărat lider este întotdeauna optimist și găsește soluții sclipitoare chiar și pentru cele mai rele scenarii.

Empatia

Se spune că dacă vrei să câștigi simpatia celor din jur, trebuie să arăți că îți pasă. Liderii empatici reușesc să gestioneze mult mai ușor situațiile dificile cu care se confruntă angajații, atât în viața profesională, cât și în cea personală. Având puterea de a se pune întotdeauna în locul altcuiva, un astfel de lider va găsi cele mai bune și eficiente soluții pentru a gestiona situațiile de criză.

Abilitățile sociale

O altă caracteristică a liderilor care știu foarte bine ce înseamnă inteligența emoțională ține de comunicare. Liderii de succes comunică eficient, sunt deschiși și știu cum să depășească veștile proaste primite la prima ora a dimineții. De altfel, sunt experți în a-și sprijini echipa și în a căuta o rază de lumină chiar și în cele mai întunecate scenarii.

Așadar, inteligența emoțională este cheia care deschide ușa către succesul din viața profesională, dar și personală, influențând puterea de a lua decizii bune, de a motiva o întreagă echipă, de a comunica eficient și de a găsi soluții inteligente pentru orice problemă.

foto: canva.com/photos/MADKD2G-C0k-male-team-leader-talking-to-diverse-businesspeople-at-office-meeting/Lasă un răspuns

Site creat de