Social & Cultura

Importanţa remedierilor de mediu în proiectele imobiliare

remedieri de mediu

În secolul XXI, omenirea a cunoscut cea mai rapidă dezvoltare, am putea spune pe toate planurile, din istoria ei.

Bineînţeles, acest proces de dezvoltare şi evoluţie nu ne-a oferit numai avantaje, ci şi dezavantaje. Iar unul din marile dezavantaje o reprezintă poluarea, din ce în ce mai accentuată şi în România.

Astfel, au apărut noi meserii. Aici putem aminti inginerii de mediu. Aceştia sunt specializaţi în problemele de mediu şi cunosc modalităţile şi procesele prin care mediul înconjurător poate fi tratat pentru a fi adus la starea iniţială.

În fişa postului a acestor ingineri de mediu este obligatoriu ca aceştia să iubească natura şi mediul înconjurător, să încerce să educe populaţia cu privire la importanţa reciclării şi, cel mai important, cum să neutralizeze efectele devastatoare ale poluării.

Am mai putea aminti şi următoarele responsabilităţi:

  •            Realizarea auditurilor interne şi externe de mediu;
  •            Monitorizarea şi îmbunătăţirea activităţilor de mediu;
  •            Stabilirea măsurilor corective pentru reducerea impactului asupra mediului;
  •            Menţinerea relaţiilor cu autorităţile competente de reglementare şi control;
  •            Întocmirea rapoartelor de mediu solicitate de instituţiile abilitate;
  •            Urmărirea aplicării şi respectării cerinţelor de mediu în conformitate cu legislaţia în vigoare.

La o primă impresie, am crede că această meserie nu este una importantă şi căutată pe piaţa din muncii. Faptele ne arată însă contrariul.

Legislaţia din România obligă constructorul să obţină un aviz de mediu înainte ca lucrările să înceapă. Fie că este vorba de construcţia unei case, a unui bloc sau a unui parc industrial, avizul de mediu este extrem de important.

De asemenea, Uniunea Europeană a instituit norme – acțiuni interzise și acțiuni obligatorii legale – pentru a ne oferi tuturor beneficiile mediului, care includ apă curată, aer respirabil și o natură sănătoasă.

Aceste norme trebuie să fie respectate de întreprinderi și de alte persoane; în caz contrar, societatea va avea de suferit prin creșterea costurilor de îngrijire a sănătății, pierderi de venituri la bugetul de stat și concurență neloială în afaceri.

Comisia a adoptat un plan de acțiune format din nouă puncte, pentru a ajuta autoritățile publice să promoveze, să monitorizeze și să asigure conformitatea cu acestea.

De ce să apelăm la remedieri de mediu?

Desigur, există şi cazuri în care anumite terenuri care au fost afectate de poluare vor să fie folosite pentru construcţii sau pentru proiecte imobiliare. În acest caz se apelează la specialişti care se ocupă de remedieri de mediu.

Acest proces de remediere poate dura însă şi ani. Totul depinde de nivelul de hidrocarburi petroliere şi metale, de volumul de levigat din sol, etc. Firmele specializate în astfel de lucrări vor putea aproxima termenul în care un anumit teren va fi curăţat în totalitate şi va putea fi folosit pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare.

santier constructii

Ulterior, aceştia vor realiza analize pentru a observa dacă nivelul poluării rămâne sub pragul admis.

Aceste analize ulterioare sunt necesare, deoarece au existat şi există numeroase cazuri în care avizele de mediu au fost suspendate.

Aşadar, este extrem de important să apelăm la specialişti de mediu, în momentul în care dorim să ne construim o casă sau să dezvoltăm un amplu proiect imobiliar. Sănătatea noastră, dar şi a mediului înconjurător este extrem de importantă, dacă nu cea mai importantă, motiv pentru care acest aspect este reglementat şi prin legi.Lasă un răspuns

Site creat de