Din Zona, Important

În Inima Munților Apuseni: Descoperă Cascadele de Travertin (VIDEO)

Cascadele de Travertin

Înconjurată de splendoarea naturală a județului Alba, comuna Sălciua de Jos adăpostește unul dintre cele mai frumoase spectacole ale naturii din România. Este vorba despre Cascadele de Travertin, localizate pe pârâul Șipote, ascunse la o înălțime de 700 de metri, acolo unde aerul se curăță și privirea se pierde în nesfârșitul verde al peisajului.

Drumul către aceste cascade este unul pitoresc, ce începe cu doar 1 km înainte de a ajunge în comună. O cruce roșie vă va ghida pasul pe „Pietrele Vorbitoare”, un traseu care poate fi urmat și prin Sălciua, deși acesta ocolește puțin.

Mergând pe acest drum, veți fi aduși în Poiana Șipote, unde sunteți întâmpinați de măreția Cascadele de Travertin. De aici, puteți alege: un traseu mai ușor, ce coboară pe sub Bedeleu și se întoarce în sat, sau unul mai provocator, ce urcă pe abruptul Bedeleu până la un punct panoramic ce vă oferă o priveliște panoramică asupra întregii văi a Arieșului.

Cascadele de Travertin, cu înălțimi de până la 20 de metri, sunt un spectacol de neuitat. Acestea își datorează numele stratului de tuf calcaros peste care curg, calcifiind vegetația din jur, în special mușchiul. Prin combinația de calcar și mușchi, apa curge într-un mod care creează un adevărat spectacol.

Indiferent dacă le veți vedea cu un debit mai mare sau înghețate, nu veți uita niciodată frumusețea lor.

Nu departe, la doar câteva minute de mers, vă așteaptă și Peștera Poarta Zmeilor. Aceasta este un obiectiv natural fascinant, unde, dacă sunteți norocoși, puteți vedea lilieci și diverse insecte.

Peștera Poarta Zmeilor este situată în inima Munților Apuseni. Aceasta găzduiește o galerie mare, loc de adăpost pentru diverse specii de lilieci. De asemenea, există un traseu semnalizat către peșteră, care pleacă din Sălciua de Jos.

Dar Cascadele de Travertin nu sunt singurele minuni ale naturii din zonă. Există și alte cascade ascunse, bijuterii ale naturii, dar pentru a le descoperi veți avea nevoie de echipament adecvat, de ambiție și de curiozitate.

În Inima Munților Apuseni: Descoperă Cascadele de Travertin


Lasă un răspuns

Site creat de